Iedere advocaat loopt er wel eens tegenaan in het buitenland: toch even die laptop openklappen om wat werk te verrichten. In een hotel of restaurant kun je vaak gebruikmaken van openbare wifi-netwerken. Maar is zo’n verbinding wel veilig om op te werken als advocaat?
Of advocaten nu in het buitenland zijn voor zaken of privé, velen nemen overal een laptop of tablet mee naartoe. Door telkens een eigen hotspot aan te zetten, lopen de kosten erg hoog op, dus gebruik van openbare wifi is in het buitenland een logische keuze.
Maar werken met vertrouwelijke informatie is op openbare netwerken niet aan te raden. Deze netwerken zijn namelijk de favoriete plek voor cybercriminelen om op zoek te gaan naar gegevens die ze buit kunnen maken. En je wilt natuurlijk niet dat de vertrouwelijke documenten waarmee je werkt in verkeerde handen komen. Dus dat klinkt niet erg veilig.
Openbare netwerken onveilig?
Openbare wifi-netwerken zijn echter niet per definitie onveilig, maar kunnen wel gevaarlijk zijn. Niet op ieder openbaar netwerk zit ook een hacker, maar als hackers hun slag willen slaan, gebruiken zij dergelijke netwerken graag om toegang te krijgen tot het internetverkeer en persoonlijke gegevens.
Toch zijn er manieren om veilig gebruik te maken van een openbaar netwerk. Je kunt bijvoorbeeld je internetactiviteit versleutelen met behulp van een VPN. Een zogeheten Virtual Private Network zorgt de versleuteling van gegevens ervoor dat kwaadwillenden niet zomaar je internetverkeer kunnen onderscheppen (meer informatie).
Bovendien leidt het je internetverkeer om via een externe server. Nog een positieve bijkomstigheid voor cyberveiligheid: doordat een VPN verbindt met een server op een andere locatie, is je daadwerkelijke locatie niet te achterhalen door anderen.
Een betrouwbaar privénetwerk
Voor advocaten die een VPN willen gebruiken, is het belangrijk dat zij zich verdiepen in de aanbieders. Er zijn namelijk talloze aanbieders, die op verschillende aspecten van elkaar afwijken.
Om te helpen bij het maken van die afweging, zijn VPN-aanbieders beoordeeld op onder meer snelheid en veiligheid. In totaal zijn 35 aanbieders zijn getest, wat leidde tot een top 5 beste VPN’s.
Hierbij is gekeken naar de snelheid van de internetverbinding. Ook kunnen de veiligheidsmaatregelen die providers treffen per aanbieder verschillen. Deze elementen zijn zodanig van belang, dat advocaten goede afweging dienen te maken.