In het Verenigd Koninkrijk verdienen witte mannelijke advocaten nog altijd meer dan hun vrouwelijke tegenhangers of beroepsgenoten met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit een onderzoek van de Bar Standards Board (BSB); de Britse toezichthouder op barristers.
Volgens het rapport verdienen vrouwelijke advocaten likely minder dan mannen, en BAME-collega’s (BAME staat voor black, Asian and minority ethnic) weer minder dan hun witte collega’s – ongeacht hun gender. Van deze inkomenskloof is sprake als zij werken binnen hetzelfde rechtsgebied, in dezelfde delen van het land werkzaam zijn en ook als er sprake is van evenveel werkervaring.
De BSB stelt ook vast dat er verschillen zijn tussen de inkomens van de zogenoemde BAME-advocaten. Zo is het inkomen van zwarte advocaten over het algemeen lager dan die van Britse advocaten met een Aziatische achtergrond.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste praktiserende advocaten (22,3%) tussen de 90.000 en 150.000 Britse pond per jaar verdienen. In de laagste twee inkomensklassen (tussen de nul en 60.000 Britse pond) ligt het percentage vrouwelijke advocaten aanzienlijk hoger dan het percentage mannen, en dat is bij de vier hoogste inkomensklassen (tussen de 150.000 en meer dan een miljoen Britse pond) precies omgekeerd. Een soortgelijk patroon is vastgesteld met betrekking tot etniciteit.
Duiding
De toezichthouder geeft ook duiding aan de cijfers. Zo is volgens de BSB het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen onder andere te wijten aan favouritism (vriendjespolitiek) rond het toewijzen van werk, de uitval van vrouwelijke advocaten na het krijgen van kinderen, het feit dat zij vaker in deeltijd werken en de verwachting dat vrouwen zich zullen specialiseren in minder verdienende, publiek gefinancierde rechtsgebieden.
BAME-advocaten verdienen minder omdat zij vaker employed barristers of zelfstandigen zijn. Daarnaast speelt vooringenomenheid jegens hen een rol bij het verkrijgen van werk, zo stelt het rapport. Hierdoor hebben advocaten met een migratieachtergrond mogelijk minder kansen om hun carrière te ontwikkelen, aldus de BSB.
Download hier het hele rapport.