Elke dag staan HR-professionals voor een scala aan uitdagingen op het gebied van arbeidsrecht. Van vragen over concurrentiebedingen en loon tijdens vakantie tot misdragingen op de werkvloer en ontslagprocedures. De diversiteit aan kwesties kan overweldigend zijn. Reden voor Sdu om een arbeidsrechtopleiding aan te bieden speciaal gericht op de HR-praktijk.
“Het arbeidsrecht ontwikkelt continu. Het is zelfs het meest veranderende rechtsgebied”, vertelt Emma van der Vos, advocaat bij Workx advocaten. Emma weet uit ervaring met welke arbeidsrechtelijke issues professionals in de HR-praktijk dagelijks te maken hebben. Ze ontwikkelde samen met haar collega’s en Sdu specifiek voor deze doelgroep de nieuwe driedaagse arbeidsrechtopleiding. Daarin is ze ook zelf als docent actief. “Professionals blijven via onze cursussen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het rechtsgebied en hoe ze deze kennis kunnen toepassen in de praktijk.”
De docenten nemen de cursisten verder mee in alle inhoudelijke stof en oefenen met casuïstiek. Emma noemt het essentieel dat HR-professionals gedegen kennis hebben van het ontslagrecht, van de arbeidsovereenkomst én begrijpen hoe je zowel een arbeidsovereenkomst, als een vaststellingsovereenkomst kunt afsluiten ‘zonder daarin dingen te zetten die later tot enorme ellende kunnen leiden’.
‘Kennis betaalt zich altijd uit’
“Onze ervaring is: je kennis goed op orde hebben, betaalt zich altijd later uit. Deelnemers weten na de cursus wanneer iemand kan worden ontslagen, wanneer juist mediation of een verbetertraject op zijn plek is, wat de regels zijn bij ontslag en bij de arbeidsovereenkomst, ze zullen leren over concurrentiebeding, proeftijdbeding, opzegtermijnen en nog veel meer. Eigenlijk behandelen we het hele arbeidsrecht in drie dagen!”, benadrukt Emma.
Praktijkgerichte opleiding
De praktische en actuele insteek maken de driedaagse arbeidsrechtopleiding ideaal voor elke (beginnend) advocaat, jurist, HR-manager, -medewerker of -adviseur die de ins en out van het arbeidsrecht wil weten. “Wij merken in onze dagelijkse praktijk dat HR-managers, van hele kleine tot multinationals, dezelfde soort vragen hebben. Hoe fijn is het dan als je alle kennis van alle onderwerpen al weet en eenvoudige tot complexe problemen zelf kan oplossen?”
Grote en kleine bedrijven
De advocate weet uit haar dagelijkse praktijk dat zowel bij kleine als bij grote bedrijven evengoed ontslagzaken, bestaan, als zaken rondom dossieropbouw, concurrentiebedingen, et cetera. “Grote bedrijven hebben wel vaker te maken met de OR en reorganisaties. Dergelijke grote onderwerpen behandelen we nog een keer in de toekomst in een aparte cursus. De focus van de nieuw ontwikkelde opleiding ligt op de alledaagse HR-praktijk, vanaf het begin tot het einde van de arbeidsovereenkomst en zelfs daarna.”
‘Geld besparen dankzij een goede kennis van het ontslagrecht’
Op dag één van de opleiding staat de arbeidsovereenkomst centraal, terwijl dag twee gewijd is aan het ontslagrecht. Tijdens deze dag staan onderwerpen centraal als cruciale elementen van ontslaggronden zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsrelatie, de vergoedingen, dossieropbouw, transitievergoeding, billijke vergoeding, opzegtermijn en opzegverboden, zieke werknemer en natuurlijk het ontslag op staande voet. “Onze ervaring leert dat HR-professionals met opgefriste kennis van deze onderwerpen hun bedrijven geld besparen, door secuur te werk te gaan en de potentiële problemen vroeg te signaleren”, stelt Emma.
Meerwaarde praktijkdag
De meerwaarde van de praktijkdag, dag drie van de opleiding, zit volgens haar in het feit dat je als cursist leert hoe je zelf vaststellingsovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten moet sluiten zonder in de gebruikelijke valkuilen te lopen. “Wij zien in onze dagelijks praktijk elke dag voorbeelden voorbijkomen van niet goed opgezette overeenkomsten. Dit kan betekenen dat bijvoorbeeld het concurrentiebeding niet afdwingbaar is of het proeftijdbeding niet werkt. Ook kan het leiden tot problemen met salaris en vakantiegeld.”
Veel voorkomende vragen
De docenten in de opleiding behandelen tijdens de lesdagen veel voorkomende vragen op het gebied van HR en arbeidsrecht. En dan vooral de praktische toepassing ervan. “De deelnemers zullen na de opleiding weten hoe ze een vaststellingsovereenkomst en arbeidsovereenkomst moeten sluiten en waar je dan op moet letten. De deelnemers zijn hierdoor bewust bekwaam, en weten ook wanneer ze beter aan de bel moeten trekken in het geval een vraagstuk wel erg riskant wordt. Onze drie opleidingsdagen bieden zo niet alleen de antwoorden, ze leren je ook om zelfstandig alle eenvoudige en complexe uitdagingen op te lossen.”
Lees hier meer over de opleiding.