Het wetsvoorstel mediation wordt vooralsnog voor het einde van het jaar behandeld in de Tweede Kamer. Wat is de strekking van dit wetsvoorstel en wat zijn de gevolgen voor uw advocatenpraktijk? Volg op 5 november de cursus in Amsterdam, of reserveer een in-company lunchcursus.
Op 24 april j.l. diende Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD) een wetsvoorstel over Mediation in. Mediation moet hiermee een serieus alternatief worden voor de gang naar de rechter. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt het wetsvoorstel te steunen. Van der Steur wil dat geschillen met een relationele dimensie in beginsel met mediation worden opgelost en niet aan de rechter worden voorgelegd. Zijn wetsvoorstel brengt tevens mee dat er kwaliteitseisen aan de registermediator worden gesteld en dat inhoudelijke (juridische) kennis bij de registermediator een vereiste is.
De Europese mediationrichtlijn heeft een ontwikkeling op gang gebracht die mediation een plek geeft in nationale rechtsstelsels. Zo schrijft de richtlijn voor om voor grensoverschrijdende zaken verjaring te stuiten als mediation plaats vindt en mogelijkheden te bieden om vaststellingsovereenkomsten een executoriale titel te geven. Ook dient de vertrouwelijkheid van mediation wettelijk te worden gewaarborgd.
Het nieuwe wetsvoorstel voegt hier een aantal aspecten aan toe voor mediations in de Nederlandse context, waardoor in Nederland naar het zich laat aanzien binnen afzienbare tijd een complete Kaderwet Mediation wordt gerealiseerd.
In deze cursus wordt de strekking van het wetsvoorstel besproken en de implicaties voor uw praktijk. Daarnaast wordt stilgestaan bij de rol van de advocaat in mediation (mediation advocacy).
Docenten
dr. mr. F. (Fred) Schonewille
Mediator (Hoefnagels Family Mediation), partner in Schonewille & Schonewille Legal Mediation, zelfstandig gevestigd docent, onderzoeker, auteur en trainer op het terrein van legal mediation, relatievermogensrecht, erfrecht en notarieel recht, oud-notaris en rechter-plaatsvervanger rechtbank Gelderland. Fred Schonewille is als deskundige nauw betrokken bij het opstellen en verdedigen van het initiatiefwetsvoorstel Van der Steur en is initiator geweest van de interfacultaire Minor Mediation aan de Universiteit Utrecht.
mr. F.G.J.B. Merks
Algemeen directeur van Result ADR, de grootste provider van buitengerechtelijke geschiloplossing in Nederland. Felix Merks is een ervaren trainer, mediator en adviseur bij complexe onderhandelingen. Hij is Master in Dispute Resolution en opgeleid als trainer in onderhandelvaardigheden aan de Harvard Law School.
Datum
Dinsdag 5 november 2013 van 14:00 tot 17:30 uur
Doelgroep
Advocaten, advocaat-mediators
Opleidingspunten
3 PO punten (NOvA) en 3 PE punten (NMI)
Locatie
Geelvink Hinlopenhuis, Herengracht 518 in Amsterdam. Ook als in-company lunchcursus mogelijk.
Prijs
Euro 195,- excl. BTW