Legal Tech heeft in een paar jaar tijd de traditionele advocatenbranche op zijn kop gezet. Nu de krappe arbeidsmarkt voor nieuwe uitdagingen zorgt, lijkt er geen ontkomen meer aan voor advocatenkantoren om verder te automatiseren. Maar welke investering is juist? Steven Ras, directeur bij ICTRecht, helpt je goed kiezen.
Elke dag adviseert Steven juridische bedrijven en afdelingen over efficiënter werken tegen lagere kosten. De sympathieke Amsterdamse ondernemer richtte zo’n 18 jaar geleden ICTRecht op. “Ik kwam eigenlijk uit de techniek, maar combineerde deze achtergrond met mijn juridische kennis. Ik spreek de taal van een jurist en die van een softwareontwikkelaar. Daardoor kan ik de verbinding maken en eenvoudig adviseren.” Zijn bedrijf telt inmiddels meer dan honderd specialisten en is de grootste Europese speler op het gebied van ICT, privacy en recht.
Meld je aan voor de gratis lunchsessie over Evidend met Koen van Jaarsveld van ICTRecht en Laurens Braaksma van Sdu op maandag 27 juni om 12:00 uur
‘Een gemiste kans’
Ras ziet anno 2022 nog veel advocatenkantoren het standaard juridische werk uitbesteden. “Een gemiste kans”, zegt hij. “Ja, er komt steeds meer werk op juristen af, maar wil je mee blijven doen in de toekomst, moet je veel meer gaan inzetten op het incorporeren van software. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten. Zij vragen meer en meer om een ander soort juridisch specialist en kloppen over een poos niet meer bij je aan voor standaardwerk dat geautomatiseerd kan worden.”
“Doe je dit niet, dan staan je klanten gegarandeerd binnenkort bij je concullega’s, die goedkoper en efficiënter hun diensten kunnen aanbieden, omdat ze wel eerder hebben ingezien dat je met legal tech een lock-in creëert bij je klanten. Heb jij immers je corporate housekeeping op innovatieve wijze geregeld dan ben je ook eerder in beeld bij M&A- of andere juridische trajecten.”
Aantrekkelijke werkplekken
Volgens Ras draaien veel kantoren nog op ouderwetse verdienmodellen. “De economie draait goed. Er lijkt voor geen noodzaak tot directe verandering. Wat wel is veranderd, is dat de arbeidsmarkt volledig op slot zit. Advocatenkantoren moeten opeens nadenken hoe ze hun werkplekken zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Ook vanuit dit vraagstuk kunnen ze niet meer om legal tech-oplossingen heen. Want een prettig werkklimaat zit hem niet alleen in een goed salaris of goede werkprivé-balans. Het zit hem in leuk, uitdagend en vooral waardvol werk. Dat kun je met behulp van slimme software en een ander type medewerker invullen.”
In de dagelijkse praktijk ziet Ras hoe advocatenkantoren met vernieuwend en proactief werk meer nieuwe mensen aantrekken. “Een duidelijke tendens. Logisch ook, medewerkers lopen niet meer warm voor standaardwerk, maar wel voor slimme technieken.”
Slimme technieken
Als het allemaal slimme technieken zijn, waarom is de stap naar legal tech voor velen dan toch zo moeilijk? Ras verwijst in zijn antwoord naar een recent onderzoek onder 560 advocaten. “Het is een aardig onderzoek dat aantoont dat slechts 37% van de juristen ook écht blij is met nieuwe technieken die hun kantoor inzet. Dat zit hem vooral in de lage gebruiksvriendelijkheid. Veel software is te ingewikkeld gemaakt en ontwikkelaars hebben niet gekeken hoe een jurist eigenlijk werkt. Dan kun je dus wel slimme technieken aanbieden, maar het werkveld laat je product links liggen omdat het niet in zijn werkproces past. Maar zeker niet alle legal tech is gebruiksonvriendelijk. Sterker nog, er zijn serieus hele goede hulpmiddelen op de markt die je werk een stuk efficiënter en dus goedkoper kunnen maken.”
Hij wijst op vier trends waarvoor de tools in de markt ‘al zeer gebruiksvriendelijk en dus gewild’ zijn en waar kantoren met een gerust hart in kunnen investeren. “Allereerst is er een steeds verdergaande automatisering van documenten. Ook zie je meer standaardcontracten opkomen. Voor beide trends zijn vele tools op de markt. Dan is er het entiteitenmanagement. Het online aandeelhoudersregister Evidend van Sdu is hier een mooi voorbeeld van. Mijn collega Koen van Jaarsveld geeft hierover op maandag 27 juni aanstaande ook een lunchsessie. Tot slot zijn er tools voor reviewwerk, zoals Lynn Legal. Dit is een op AI gebaseerde lawyerbot die geheimhoudingsovereenkomsten en verwerksovereenkomsten beoordeelt en annoteert.”
Legal tech-strategie
Ras benadrukt hoe belangrijk het is dat elke jurist die niet direct wil investeren in elk geval een legal tech-strategie gaat bepalen. “Elk advocatenkantoor moet een beetje een softwarebedrijf worden om geen klanten of personeel te verliezen. Wees niet bang dat iets nieuws kannibaliserend werkt. Vaak hoor ik advocatenkantoren zeggen: Het gaat ons omzet kosten, maar dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo te zijn. Een nieuwe manier van werken brengt een heel ander verdienmodel, dat bovendien nieuwe en andere soort klanten lokt. Wij zien dankzij legal tech juist omzetstijgingen in plaats van dalingen.”
Begin klein, dat werkt!
Investeren in legal tech betekent volgens Ras niet dat je meteen je hele bedrijf op zijn kop moet zetten. “Begin met iets kleins. Een hulpmiddel dat bijvoorbeeld één onderdeel in je werkproces automatiseert. Dat werkt het beste voor de acceptatie van legal tech. Neem het zojuist genoemde digitaal aandeelhoudersregister. Elke advocaat of notaris kan Evidend direct inzetten. Het werkt eenvoudig en snel, waardoor je klant ook direct enthousiast wordt. Vaak begint het dan ook snel te leven onder je medewerkers. Ze zien dat legal tech écht werkt en zo wakker je nieuw elan aan en trek je ook nieuwe mensen aan. Als je meteen met grote software begint met veel consultants en grote implementatietrajecten dan is het acceptatiesucces meestal minimaal. Waar je ook voor kiest, stippel een duidelijke strategie uit waar je heen wilt en implementeer zaken stap voor stap. Een ICT-partner aan je zijde kan je hierbij uiteraard helpen.”
Meer weten?
Meld je aan voor de gratis lunchsessie over Evidend met Koen van Jaarsveld van ICTRecht en Laurens Braaksma van Sdu op maandag 27 juni om 12:00 uur