Het Amsterdamse Hoyng Monegier fuseert met het Duitse advocatenkantoor Reimann Osterrieth Köhler Haft (ROKH) en zal binnenkort als Hoyng ROKH Monegier door het leven gaan. Beide kantoren zijn gespecialiseerd in het IE-recht. Managing partner Willem Hoyng heeft dit maandag bekendgemaakt in een interview met het Financieele Dagblad. In totaal zullen er zo’n honderd IE-specialisten werken, meldt het kantoor in een persbericht, onder wie 36 partners.
“Met de krachtenbundeling van twee vooraanstaande IE-nichekantoren en onze vergrote aanwezigheid in de sterkste Europese IE-markten streven we ernaar de top IE-speler in Europa te worden”, zegt Willem Hoyng in een persbericht over de fusie. In een schriftelijke reactie beaamt hij dat een lang gekoesterde wens hiermee in vervulling gaat. “Duitsland is een belangrijke economische macht, waar veel octrooigeschillen worden uitgevochten. Binnen deze markt is ROKH een van de topkantoren. Zij delen onze passie voor IE en zijn uitstekende professionals. Een perfect fit.”
Met de fusie ontstaat er een kantoor van in totaal 150 werknemers. De jaaromzet van het nieuwe kantoor wordt geschat op 45 miljoen euro. Het is nog niet bekend wanneer de fusie precies ingaat: “Er moeten nog wat technische details worden uitgewerkt, maar de grondbeginselen staan,” zegt Hoyng. “Zo moeten we nog beslissen wie welke managingfuncties binnen het kantoor zal vervullen.”
Op het gebied van het octrooirecht zal de focus van Hoyng ROKH Monegier vooral liggen op de branches elektronica en telecommunicatie, geneesmiddelen, biotechnologie en de automotive en optische technologie. Daarnaast telt het kantoor advocaten met specialistische kennis op het vlak van technologische gebieden als mechanica, electrical engineering en chemie.
Europees patentrecht
De twee kantoren werkten overigens al eerder samen in enkele grensoverschrijdende patentzaken. Hoyng polste naar verluidt zo’n drie jaar geleden al eens bij ROKH of er belangstelling was voor een fusie. Daar was destijds nog twijfel over bij de Duitsers, maar die verdween sinds de aanstaande veranderingen in het Europese procesrecht voor patentgeschillen opdoemden. Zo is er een Europese rechtbank aanstaande (Unified Patent Court), die straks gemachtigd is om inbreuk op octrooien grensoverschrijdend te beoordelen.
Zo hoeven partijen over anderhalf jaar niet meer in meerdere lidstaten te procederen als zij vinden dat er sprake is van schending van hun patenten. Een uitspraak van een centrale rechtbank in Parijs, Londen of Den Haag geldt dan in 25 EU-lidstaten die waarschijnlijk gaan deelnemen aan het UPC. Alleen Spanje, Polen en Kroatië doen niet mee. Procederen moet op deze manier minder tijdrovend en kostbaar worden.
Noodzakelijke stap
Hoyng Monegier ziet de fusie in het kader van Europese veranderingen in het patentrecht dan ook als een noodzakelijke stap, geeft Hoyng aan. “De zaken zijn nu al pan-Europees en dat zal met de komst van de UPC slechts toenemen. Om onze cliënten goed te kunnen bedienen, is ook aanwezigheid buiten Nederland noodzakelijk.” De 69-jarige managing partner geeft verder aan nog ‘zo lang mogelijk’ door te gaan. “Deze bundeling maakt het alleen nog maar aantrekkelijker om door te gaan. Zolang mijn partners tenminste nog geen genoeg van mij hebben.”
De oprichters van Hoyng Monegier lieten zo’n twaalf jaar geleden De Brauw Blackstone Westbroek achter zich om hun eigen kantoor te beginnen, met een focus op patentkwesties en intellectuele eigendomsgeschillen. In de eerste jaren maakte het kantoor nog deel uit van het Amerikaanse Howrey. Enkele maanden voordat dit kantoor plotseling uit elkaar viel hadden Hoyng en zijn team van advocaten afscheid van Howrey genomen. Hoyng zei destijds in een interview met Advocatie dat het vertrek van zijn kantoor en het uiteenvallen van Howrey niets met elkaar te maken hadden.