Houthoff heeft per 1 juni voormalig hoofdofficier van justitie Marianne Bloos aangetrokken. Zij wordt of counsel/adviseur van de Onderzoeks- en Strafrechtpraktijk van het kantoor. Bloos verliet het OM vorig jaar vanwege een omstreden, niet gemelde liefdesaffaire met hoofdofficier Marc van Nimwegen.
In een persbericht over haar komst prijst Houthoff Bloos om haar grote staat van dienst bij het Openbaar Ministerie (OM), waar ze in 1998 officier van justitie werd. Als hoofdofficier van justitie gaf zij jarenlang leiding aan het Functioneel Parket, waarmee ze verantwoordelijk was voor de bestrijding van financieel economische criminaliteit, waaronder fraude, witwassen en corruptie. Ze was betrokken bij diverse grote fraudeonderzoeken die in de loop der jaren in Nederland zijn uitgevoerd, waaronder het onderzoek naar witwassen bij ING, dat uitmondde in een schikking van liefst 775 miljoen euro.
Volgens Edward de Bock, managing partner van Houthoff, is Bloos van grote invloed geweest op de ontwikkeling van fraudebestrijding in Nederland. “Haar bijzondere kennis en ervaring zijn van onschatbare waarde voor cliënten die op enigerlei wijze met opsporende en vervolgende instanties of toezichthouders te maken krijgen,” zegt hij. Houthoff geeft aan verdere groei te verwachten van zowel de onderzoeks- en strafrechtpraktijk als de milieu-, health- en safety-praktijk; in beide zal zij een belangrijke rol spelen.
Geheime relatie
Bloos kwam in 2018 in de publiciteit vanwege een verzwegen liefdesaffaire met Marc van Nimwegen, voormalig hoofdofficier van het parket Rotterdam. De relatie leidde tot grote onrust in de top van het OM. De commissie Fokkens, die onderzoek deed naar de affaire, concludeerde dat Van Nimwegen en Bloos vanaf 2011 inderdaad een relatie hadden terwijl zij in een hiërarchische verhouding tot elkaar stonden. Het was Van Nimwegen die Bloos in 2011 benoemde tot hoofdofficier van het functioneel parket.
In augustus 2020 besloot het OM na onderzoek naar onder andere diverse declaraties de twee voormalige hoofdofficieren niet strafrechtelijk te vervolgen vanwege onrechtmatig gebruik van justitiële diensten en middelen. Zowel Van Nimwegen als Bloos waren toen al ontslagen bij het OM.
Discussie over fraudeonderzoeken door advocaten
De voormalig hoofdofficier versterkt de onderzoeks- en strafrechtpraktijk van Houthoff in een periode waarin juist het fraudeonderzoek bij bedrijven verricht door advocaten onder een vergrootglas ligt. De maatschappelijke discussie draait om de vraag of advocaten wel de aangewezen personen zijn om fraudeonderzoeken bij cliënten te doen, met het oog op hun geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voelde zich daarom dit voorjaar geroepen om zowel de risico’s als de partijdige rol van de advocaat in het geval van een ‘zelfonderzoek’ bij een cliënt verder te verduidelijken in een toelichting op de gedragsregels.