De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil dat notarissen anoniem meldingen kunnen doen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Nu komt de naam van een notaris die een ongebruikelijke transactie meldt nog standaard terecht in het strafdossier.
Deze wens maakt deel uit van een reeks suggesties die de KNB doet aan diverse politieke partijen, met het oog op hun verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Pas helemaal onderaan deze lijst met voorstellen schrijft de KNB dat ‘naast advocaten, rechters en officieren van justitie’ ook notarissen geregeld bedreigd worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de naam van een notaris voor derden te vinden is in het strafdossier na het melden van een ongebruikelijke transactie. Daarom wil de KNB in samenwerking met het ministerie van Justitie & Veiligheid onderzoeken of meldingen uit het notariaat niet door individuele notarissen, maar door de beroepsorganisatie kunnen worden gedaan.
Andere maatregelen die de KNB aan de politieke partijen probeert te voeden, zijn een verlaging van de kosten voor het inschrijven van huwelijkse voorwaarden (die bedragen nu 195 euro) en een vereenvoudiging van regels bij het accepteren van een negatieve nalatenschap.
Verder pleit de beroepsorganisatie voor een onderzoek naar de mogelijkheid om de erfrechtovereenkomst naar Belgisch model in Nederland in te voeren. ‘Afspraken maken over een nalatenschap is onder het huidige erfrecht niet mogelijk als deze nog niet is opengevallen,’ zo motiveert de KNB dit verzoek. ‘Door al bij leven afspraken te maken, kan na overlijden discussie worden voorkomen, bijvoorbeeld over schenkingen die zijn gedaan of de opvolging in een familiebedrijf.’
Lees hier de brief met alle aanbevelingen van de KNB aan de politiek