Volgens de nieuwe Leidse hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert (foto) zijn veel van zijn collega’s niet alleen werkzaam voor de universiteit, maar ook in de belastingadviespraktijk. Slecht voor de fiscale wetenschap, zo stelt hij.
Hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert hield afgelopen vrijdag zijn inaugurele rede aan de Universiteit Leiden. Hierbij zei hij dat veel van zijn collega’s die belastingrecht doceren aan een universiteit, niet onafhankelijk zijn. Volgens Vleggeert komt dit omdat zij hun academische aanstelling combineren met een baan in de belastingadviespraktijk, wat leidt tot belangenconflicten.
Het is overigens niet ongebruikelijk voor juristen om hun academische loopbaan te combineren met ander commercieel werk. Zij doen dit regelmatig. De nieuwe Leidse hoogleraar vormt hierop een uitzondering: hij werkt louter voor de universiteit.
Vleggeert stelde verder in zijn oratie dat door deze ‘dubbele petten’ van hoogleraren de onafhankelijkheid van de fiscale wetenschap onder druk staat. De wetenschappelijke standpunten van deze hoogleraren zijn bijvoorbeeld vaak op de hand van het bedrijfsleven.
Zo stelt de kersverse hoogleraar: “Hoogleraren met een commercieel belang nemen vaak een standpunt in dat in overeenstemming is met het klantbelang. Een voorbeeld: in de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting toonden vooral hoogleraren met een commercieel belang zich een warm voorstander van afschaffing.”
De discipline boet hierdoor in aan geloofwaardigheid, volgens Vleggeert, en heikele thema’s als belastingontduiking blijven onderbelicht.