Grofweg één derde van de advocaten en notarissen breekt met Holland Van Gijzen, en gaat als zelfstandig kantoor verder. De Eindhovense vestiging zegt geen baat te hebben bij samenwerking met de belastingadviseurs van Ernst & Young zoals de andere kantoren die wel hebben. “Er was geen spin-off en synergie.” Bestuursvoorzitter Johan Westerhof van Holland Van Gijzen over Eindhoven: “Het is een vlucht naar achteren.”
Per 1 juli is de afsplitsing een feit. “De kern is dat in de loop der jaren er onvoldoende spin-off en synergie in de samenwerking met Ernst & Young was,” zegt curator Louis Deterink die voor afvallig Eindhoven het woord voert. “Dat was met name het geval bij ons, omdat wij van oudsher altijd 95% eigen klanten hadden. Dat is heel hoog. Bij de rest van Holland Van Gijzen was dat precies andersom. Het merendeel van de andere kantoren van Holland Van Gijzen heeft een E&Y-gerelateerde praktijk. Geen ruzie, onmin of conflict. We zijn in harmonie uit elkaar gegaan,” aldus Deterink.
De vesting in Eindhoven telt ongeveer honderd man waarvan er zestig advocaat of notaris zijn. Die zullen met de acht partners vertrekken naar een nieuw onderkomen dat nog gevonden moet worden. E&Y blijft op de oude locatie achter. Holland Van Gijzen dat straks nog in Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en enkele buitenlandse plaatsen zit, telt straks nog ongeveer honderd advocaten en notarissen.
Deterink wil nog niet ingaan op hoe het nieuwe kantoor vorm krijgt en welke diensten het zal gaan leveren. “Daar gaan we nu pas over nadenken.” Ook is er nog geen naam voor de verse zelfstandige. Hij wordt geen managing partner van het nieuwe kantoor: “Dat laat ik graag aan de jongere partners over.”
Vlucht naar achteren
Erg rouwig over de breuk klinken zowel Deterink als de bestuursvoorzitter van Holland Van Gijzen, Johan Westerhof, niet. Die laatste: “Het is een fact of life, en een natuurlijk proces geweest. Alles is in goed overleg gegaan. Wij willen klanten bedienen met een breder palet aan diensten. Wij staan voor een ander business model en een andere strategie. Zij hebben gekozen voor een meer traditioneel model.” Westerhof noemt de stap van de Eindhovense partners “een vlucht naar achteren”. “Wij richten ons op de toekomst.”
Ook heeft de afsplitsing niets te maken met de relatief grote insolventiepraktijk die Deterink inneemt met tien advocaten binnen HVG Eindhoven. Deterink behandelt vaak grote faillissementen, recent nog dat van E-Concern, samen met Willem-Jan van Andel van Wijn & Stael: “Er is meer dan alleen Louis Deterink in dit verhaal. Het gaat om het hele kantoor. Ik had zelf voldoende bewegingsvrijheid in mijn optreden en kreeg genoeg steun. Ik heb een aantal zaken waar E&Y bij betrokken was niet aanvaard, maar bij mijn benoemingen heb ik de samenwerking met E&Y nooit als hinderlijk beleefd.”