Ja, hij geeft toe dat hij zich onprofessioneel gedragen heeft en dat hij nooit met bunny ears op het hoofd had moeten poseren voor een ludieke foto met cliënten. Die foto later liken op Facebook was achteraf ook geen goed idee. Maar een week schorsing zoals uitgedeeld door de Kamer voor het Notariaat, vindt hij een te zware straf. Dus diende donderdag het hoger beroep van notaris Van de Velde in zijn tuchtzaak, bij het Gerechtshof in Amsterdam.
Door Joris Rietbroek
Zijn advocaat Van Vlijmen omschrijft zijn cliënt tegenover het hof als een formele en zakelijke man met een scherpe geest, die zich natuurlijk nooit had moeten laten meeslepen in de grap van zijn cliënten, die achter de rug van een advocate cq. curator om een vastgoedaankoop uit een failliete boedel hadden gedaan. Hij schaamt zich dan ook oprecht voor de foto en de hele kwestie, stelt Van Vlijmen: “Hij zit er beslist mee in zijn maag.” Te meer nu het hele verhaal afgelopen najaar de nodige publiciteit kreeg, waar hij naar eigen zeggen veel last van heeft.
Maar die strafmaat van een week schorsing, die vindt hij onterecht en daar gaat het hoger beroep om. Voor de behandeling werden zeker tien collega-notarissen nog eens geraadpleegd over de kwestie, vertelt Van Vlijmen aan het hof. “Ja, ze vonden het allemaal onprofessioneel, maar de strafmaat vonden ze wel heel zwaar. Een stapje verder en je bent uit het ambt ontzet, terwijl het hier niet gaat om ernstige misdragingen of financiële misstanden.”
Jurisprudentie aanwijzen is lastig in dit geval: een andere zaak als deze is er immers niet, weet de advocaat. Maar for what it’s worth: notarissen die een rechter om de tuin leidden, ernstige steken lieten vallen in de communicatie of een cliënt voor leugenaar uitmaakten, kwamen er vanaf met een berisping. Daarmee vergeleken is de schorsing van de Kamer voor het Notariaat een te zware maatregel, betoogt Van Vlijmen.
Shoarma
Daar gaat het Gerechtshof zich de komende periode over beraden, maar niet voordat de rechters nog enkele vragen aan de notaris zelf hebben gesteld. Want hoe ging dat een jaar geleden nu precies, op het moment zelf? Van de Velde herhaalt het relaas: de kopers, vaste cliënten van hem, haalden na de passering van koopakten wel vaker zulke grappen uit. Zo kwam er bij de overdracht van een shoarmazaak in zijn kantoor plotseling shoarma op tafel.
Deze keer werd de aankoop van een stuk boedel aangegrepen voor een ludieke foto, hoewel het faillissement waaruit die boedel afkomstig was formeel nog moest worden uitgesproken. Die slingers en nep-vrouwenborsten die de mannen op de foto dragen? De kopers waren de avond ervoor toevallig net naar een ‘hookers & dragqueens’-themafeestje geweest en hadden die spullen nog bij zich. Inclusief de roze konijnenoren, die de notaris in handen kreeg, plus een potje mosterd als verwijzing naar de naam van de advocate die later de klacht tegen Van de Velde zou indienen.
“Ik had moeten zeggen; ‘dat gaan we niet doen’, maar ik was wat overvallen”, zegt de notaris tegen het hof. “Ik had nog zo gezegd dat die foto nooit gepubliceerd mocht worden.” Daar neemt de rechter geen genoegen mee: “U poseert op de foto, en u weet dat er van alles met zo’n foto kan gebeuren.” Toen de foto op verschillende Facebook-pagina’s opdook, ondernam de notaris bovendin geen actie om de afbeelding direct te laten verwijderen. “In plaats daarvan gaf u de foto een ‘like’, waarom deed u dat? Had u niet moeten zeggen dat dat niet de afspraak was?,” vraagt de rechter. De notaris zegt het niet meer precies te weten. Op de suggestie van een van de rechters dat hij in een vlek wrijft en zich misschien beter één keer had kunnen laten ‘knippen en scheren’ door de Kamer voor het Notariaat – ‘gewoon even stil blijven zitten’ –, zegt hij dat het hem strikt om de strafmaat gaat.
‘Schorsing nog te mild’
De betrokken curator die het faillissement waar de hele kwestie om begon begeleidde, is zelf niet aanwezig bij de zitting in hoger beroep. Zij heeft genoeg bespottingen (online) gelezen en gehoord – tot op het schoolplein van haar kinderen aan toe: ‘ben jij die advocate in die notariszaak?’ Ze is er helemaal klaar mee, zo zegt advocate Boender die haar op de zitting vertegenwoordigt.
Intussen is niet alleen de advocate, maar ook de failliete persoon zwaar geschoffeerd door de foto. “Die is gemaakt vlak na het faillissement en na afloop van een handjeklap-deal over een deel van de boedel,” aldus Boender. “Er zijn regels met voeten getreden, en intussen steekt de notaris een dikke middelvinger op naar de gefailleerde verkoper. Wat mij betreft is een schorsing nog een milde straf.”
Het Gerechtshof doet uiterlijk 31 maart uitspraak