In 2007 heeft De Brauw Blackstone Westbroek een algemene verhoging van de schaal voor medewerkers en stagiaires in de functie van advocaat, kandidaat-notaris en fiscalist met ongeveer 10% bruto doorgevoerd. De overige werknemers in juridische functies vielen voortaan onder een geheel nieuw salaris- en functiegebouw. Een Professional Support Lawyer was het daar niet mee eens, maar heeft nu zijn zaak tegen De Brauw verloren.
Het gerechtshof overweegt daartoe het volgende: “Tussen partijen is niet in geschil dat bij De Brauw onderscheid bestaat tussen medewerkers in de functie van advocaat, kandidaat-notaris en fiscalist enerzijds en medewerkers in de functie van PSL anderzijds. Eerstgenoemde groep medewerkers, hierna ook: de fee-earners, is in dienst op basis van een zogenoemd up-or-out systeem en moet een bepaalde omzet behalen. Het up-or-out systeem betekent dat de fee-earner na een bepaalde tijd hetzij ‘wordt opgenomen in de vennootschap’, hetzij wordt geacht de organisatie van De Brauw te verlaten. De PSL heeft een ondersteunende functie ten opzichte van de fee-earner en hoeft niet een bepaalde omzet te behalen. Voor de PSL geldt niet het up-or-out systeem.”
“Niet gebleken is dat [appellant] bij zijn indiensttreding niet op de hoogte was van voornoemd verschil tussen de fee-earner en de PSL. Mede gelet op dit wezenlijke verschil in functies heeft [appellant] aan de inhoud van de aanstellingsbrieven redelijkerwijs niet de verwachting kunnen ontlenen dat hij werd ingedeeld in de schaal voor medewerkers en wat betreft het salaris eenzelfde rechtspositie verkreeg als fee-earners.”