Het Openbaar Ministerie moet voormalig secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink strafrechtelijk vervolgen op verdenking van verkrachting van jonge jongens, zo heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag aan het begin van de middag bepaald.
Het OM zag in december nog geen reden om over te gaan tot vervolging van Demmink. Ook niet na de aangifte van twee Turkse mannen, die zeggen dat zij als jongens door Demmink in Turkije zijn misbruikt. Dat zou midden jaren negentig zijn gebeurd, tijdens dienstreizen. Via een artikel 12-procedure verzochten zij het gerechtshof in Arnhem om het OM alsnog tot vervolging te dwingen, met succes. Eind vorig jaar besloot de rechtbank in Utrecht al dat er in een onderzoek naar Demmink twee oud-gevangenisdirecteuren en twee politiemannen moesten worden gehoord.
Justitie deed afgelopen najaar onderzoek naar een document dat moest aantonen dat Demmink in die periode dat het misbruik plaatsvond in Turkije was, maar vond hiervoor geen bewijs, ook niet aan de hand van in- en uitreisdocumenten. Demmink zelf heeft altijd gesteld voor het laatst in 1986 in Turkije te zijn geweest. Mogelijk staan in- en uitreisgegevens uit de jaren negentig niet geregistreerd, omdat Demmink toen een diplomatiek paspoort had.
Het OM moet nu nader onderzoek doen naar deze in- en uitreisgegevens en verder feitenonderzoek doen, onder meer door een Turkse politieagent in Turkije te horen. Een tweede getuige is inmiddels overleden. “Naar het oordeel van het hof zijn uit de oriënterende feitenonderzoeken voldoende feiten en omstandigheden naar voren gekomen, waaruit een redelijk vermoeden van schuld voortvloeit dat beklaagde zich schuldig heeft gemaakt aan de overige door klager gestelde strafbare feiten”, aldus het hof in de beschikking. “De oriënterende feitenonderzoeken hebben, mede gelet op de inherente beperkingen daaraan, tot op heden niet de gewenste duidelijkheid verschaft. Daarom acht het hof thans een strafrechtelijk onderzoek aangewezen.”
In 2012 deed het OM al eens onderzoek naar de gangen van Demmink – wiens naam al jaren in verband wordt gebracht met pedofilie –, maar vond toen te weinig bewijs om tot vervolging te kunnen overgaan. Per 1 november 2012 is de voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie met pensioen.