Een notaris mag rechtstreeks in contact treden met de Commissie van deskundigen met het advies om een andere notaris niet te benoemen. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof op 10 februari bepaald. Volgens het hof heeft de notaris in het onderhavige geval mededelingen gedaan aan de commissie over de markt voor notarissen in zijn standplaats en de financiële positie van zijn eigen kantoor, en is hij daarmee niet zijn boekje te buiten gegaan.
De klager in deze zaak – de niet tot notaris benoemde persoon – is van oordeel dat notaris zijn kans om benoemd te worden ‘wederrechtelijk ernstig heeft geschaad’ door ongevraagd in contact te treden met de commissie. ‘Klager meent verder dat de notaris met zijn mededelingen aan de commissie van deskundigen eropuit was de belangen van klager te schaden en zijn kans schoon zag een concurrent uit [plaats] te elimineren’.
Het Amsterdamse hof is het daar niet mee eens. ‘De Wna voorziet er niet in dat zittende notarissen inspraak hebben of op een andere wijze informatie verstrekken of (andere) mededelingen doen aan de Commissie van deskundigen in het kader van een advies over het ondernemingsplan. Uit die omstandigheid volgt echter niet, anders kan klager betoogt, dat het notarissen niet is toegestaan uit eigen beweging informatie te verstrekken of (andere) mededelingen te doen’.
De informatie verstrekkende notaris moet wel netjes blijven. ‘In het onderhavige geval heeft de notaris mededelingen aan de Commissie van deskundigen gedaan die betrekkingen hebben op de voor notarissen relevante markt in [plaats] en de financiële positie vaan zijn kantoor. De mededelingen gaan in het kader van een advies over het ondernemingsplan niet te buiten en zijn verder niet van dien aard dat het een behoorlijk notaris niet betaamt om deze te doen.’
Het feit dat de notaris zijn brief aan de commissie niet gemeld heeft aan klager, is weliswaar ongelukkig, maar niet tuchtrechtelijk verwijtbaar, aldus het hof.