Hoe staat het met Rechtencommentaar, de nieuwe website die een alternatief moet gaan vormen voor de traditionele ontsluiting van commentaren op jurisprudentie en wet- en regelgeving door uitgevers? We vroegen het Peter Piepers van het Platform Advocatenkantoren Uitgevers Contacten, in het dagelijks leven werkzaam bij Van Doorne. “We zijn nu nog aan het polderen en proberen alle actoren, waaronder ook de uitgevers, aan boord te krijgen.”
Volgens Piepers moeten de steunverklaringen van advocatenkantoren en universiteiten nu binnen gaan stromen. Verder is er eind oktober een gespreksronde gepland met alle stakeholders, waaronder de uitgevers en de beroepsorganisaties. Hij stelt dat vooral de opstelling van de uitgevers belangrijk is. “Het gaat dan vooral om de vraag of ze bereid zijn om content te leveren, zodat we meteen met voldoende inhoud van start kunnen.”
Het zal niet gemakkelijk worden, erkent Piepers, maar hij hoopt dat de uitgevers hebben geleerd van eerdere ervaringen. Eerder liep een door de afnemers zeer gewenste gezamenlijke portal van Kluwer en Sdu op de klippen. “Wij hopen dat dat ook voor de uitgevers een leermoment is geweest, want dat heeft de deur wagenwijd opengezet voor aanbieders als Legal Intelligence en Rechtsorde.”
Volgens Piepers begrijpen de initiatiefnemers heel goed dat er geld moet komen. “Als u het eerdere rapport leest, dan zult u nergens het woord ‘gratis’ tegen komen. Rechtencommentaar zal vrij toegankelijk zijn voor iedereen – dat staat als een paal boven water – maar wij begrijpen heel goed dat er geld op tafel moet komen om de website in de lucht te krijgen en houden.”
Het is de bedoeling dat Rechtencommentaar vanaf aanstaand weekend live zal gaan. Daar zal dan eerst informatie komen over de voortgang van het project. Vóór de zomer van 2012 zou het echte platform Rechtencommentaar de lucht in moeten.