Het kantoor telt slechts zes advocaten, maar in de paardensport is Schelstraete Advocaten onder de naam European Equine Lawyers internationaal bekend, en heeft het cliënten van over de hele wereld. Recent is het kantoor een alliantie aangegaan met het Amerikaanse kantoor Morris, Laing, Evans, Brock & Kennedy uit Kansas. “Ik verwacht binnen twee jaar niets anders meer te doen dan hippisch recht.”
Mensen die niet veel met paarden hebben, weten meestal niet dat Nederland tot de meest belangrijke Europese paardenlanden behoort waar de meeste paarden worden gefokt, geboren en opgeleid. Voor juristen betekent dat business. Bij de koop- en verkoop van paarden worden contracten opgesteld, er worden samenwerkingsverbanden aangegaan tussen paardeneigenaren, paardensportbedrijven, sponsors en hun ruiters, veterinaire rapportages worden beoordeeld, et cetera. Vandaar ook dat in Nederland relatief veel advocatenkantoren te vinden zijn die het hippisch recht tot hun praktijk rekenen.
Dat laatste is overigens niet altijd terecht, vindt de naamgever van het kantoor, Luc Schelstraete. “Die kantoren ontdekken dat het niche is, of kan zijn, en noemen zich dan paardenadvocaat. In de praktijk kom ik er echter maar een paar tegen die ook echt actief zijn op dat gebied, en naast de advocatuur nog meer doen voor de sport.”
Schelstraete zelf kan zich een echte paardenadvocaat noemen. Hij begon zelf jaren geleden als ruiter en merkte toen dat hij meer en meer werd benaderd door mensen om juridische vragen te beantwoorden met betrekking tot de hippische sport. Hij is bovendien eigenaar van een professionele dressuurstal. De mensen in het wereldje kennen hem, sinds enkele jaren ook steeds meer in het buitenland. Elke dag belt er wel iemand uit een ander land, zegt Schelstraete. Het gaat om toppaardensport, waarbij paarden voor vele tonnen verkocht worden.
Het kantoor is naar eigen zeggen de enige ter wereld die zich zo internationaal profileert op dit rechtsgebied. “75% van mijn werk is internationaal,” zegt Schelstraete. Omdat de kantoornaam in het buitenland niet veel zegt, nam het Tilburgse kantoor zo’n zeven jaar geleden de internationale handelsnaam European Equine Lawyers in gebruik. “De praktijk is de laatste vier, vijf jaar hard gegroeid. Ik verwacht binnen twee jaar niets anders meer te doen dan hippisch recht.”
Alliantie
Schelstraete komt veel in de VS, voor cliënten, congressen en ook om zelf lezingen te geven. Recent is hij een alliantie aangegaan met Morris, Laing, Evans, Brock & Kennedy uit Kansas. “Ik zocht al een tijdje een sparringpartner die voor mij de fact-finding kon doen. En iemand die mij bij onderhandelingen in de VS kon bijstaan. Want ik ben niet actief naar Amerikaans recht, en dat zou risico’s met zich mee kunnen brengen. Met de alliantie heb ik een lokale vertegenwoordiging die met de klant tot iets kan komen.”
De alliantie is daarnaast goed voor zijn klantenbestand. Hij krijgt er “leukere en betere” klanten door, zegt hij. Ook werkt het drempelverlagend. “Het is natuurlijk ook een markttool. In de VS werken 250 à 300 advocaten in het hippisch recht, maar geen daarvan doet dat internationaal. Wij profileren ons als internationaal, en daarbij is het handig als ik in Amerika ook zichtbaar aanwezig ben.”