In juni verhuizen de advocaten van Stibbe naar een nieuw kantoor. Het door architect Jo Coenen ontworpen gebouw krijgt een auditorium, ‘woonkamers’, flexibele werkplekken en een publieke koffiebar. Hoe ziet het Stibbe van de toekomst eruit, en welke afwegingen gingen daaraan vooraf?
Door Nelleke Koops
Bijna 25 jaar geleden trokken ze als een van de eerste advocaten naar de Zuidas. Ze maakten de grote migratie mee, zagen kantoortorens verrijzen, horeca en winkels komen en gaan. Het werd er levendiger, de dynamiek veranderde. Ook in de Stibbe toren.
De zestien verdiepingen tellende toren was imposant, maar in de moderne praktijk vooral onhandig. “De verdiepingsvloeren zijn net te klein om goed in teamverband te kunnen werken”, zegt partner Aaldert ten Veen, die als voormalig bestuurslid de afgelopen jaren betrokken was bij de verhuisplannen. “We zitten te veel in hokjes en sturen eerder een mail dan dat we naar elkaar toelopen. De trappen vormen een barrière.”
De kernwoorden voor het nieuwe pand – aan de rand van de Zuidas bij het Beatrixpark – zijn dan ook transparantie, flexibiliteit en samenwerking. De opzet is licht en open: de verschillende ruimtes staan in verbinding met elkaar of zijn gescheiden door glas.
Het gebouw heeft de vorm van een langgerekte driehoek, waarin een driehoekig atrium centraal staat. De entree leidt naar het midden van het atrium, vanwaar je vrij zicht hebt naar boven en de zwarte driehoekspatronen van het dak kunt zien. Althans, zo lijkt het. Het matglas creëert de illusie van daglicht, maar is in feite de onderkant van de vergaderzalen op de bovenste verdieping. De brede witte balustrades van de verschillende verdiepingen, waarachter de ‘woonkamers’ liggen, doen denken aan het Guggenheim in New York.
Dankzij de vorm en de glazen gevel zijn er op iedere vloer drie grote hoeken met panoramisch uitzicht over de stad. Hier zijn de prioriteiten duidelijk: geen corner offices voor de partners, maar grote open ruimtes waar flexibel samen of alleen gewerkt kan worden. “Dit zijn eigenlijk de mooiste ruimtes van kantoor. Ik heb al meerdere mensen, ook partners, horen zeggen dat ze liever hier gaan werken”, zegt COO Marcel Abbringh tijdens een rondleiding door het pand. Toch is er nog geen afscheid genomen van de eigen kamers. “Mensen vinden het fijn een vertrouwde plek te hebben, met hun eigen spullen. We wilden zo ook het ‘handdoekje leggen’ voorkomen: dat mensen ’s ochtends vroeg al plekken gaan claimen,” vult Ten Veen aan.
Ook de bibliotheek keert terug, zij het onder de naam knowledge centre. “Het was een te grote stap om de boeken helemaal weg te doen, maar in feite is natuurlijk steeds meer gedigitaliseerd”, zegt Abbringh.
Een belangrijke voorwaarde was de bouw van een auditorium, uitgerust met de nieuwste technologie. “We zagen bij cliënten een toenemende behoefte aan inhoudelijke bijeenkomsten, waarin ze bijgepraat worden op een bepaald rechtsgebied. Dat moet je kunnen faciliteren als kantoor. En voor onze interne opleiding, de Stibbe Academy, is het ook onmisbaar.”
De interieurarchitect koos voor een Scandinavische sfeer. Neutrale kleuren, lichte houtsoorten, wit en natuursteen. Uit het oude pand gaan alleen de bureaustoelen mee, de rest was hoognodig aan vervanging toe. De nieuwe meubels zijn eerst uitvoerig getest en besproken in het zogenoemde gebruikersoverleg. “Hierin zit echt een dwarsdoorsnede van kantoor, van postkamer tot secretaresses tot advocaten”, zegt Ten Veen. “Het leverde goede inzichten op. Zo kwamen we op het idee van een lopende band in de fietsenkelder, omdat steeds meer mensen met de bakfiets komen. En op verzoek van de postkamer krijgen we een aparte ruimte voor alle pakketjes die mensen op kantoor laten bezorgen, in de wandelgangen ook wel de ‘Zalando-kamer’.”
Ook de huidige kunstcollectie wordt kritisch bekeken. Door het vele glas is er minder ruimte en behoefte aan ander soort objecten, zoals sculpturen. “Een paar werken gaan mee, de rest wordt straks geveild onder de werknemers”, zegt Abbringh. “Daar gaan we iets leuks van maken”.
Een beetje modern gebouw heeft bovendien niet alleen lopende banden en Zalando-kamers, maar ook een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Zo heeft het nieuwe pand een warmte-koudeopslag onder de grond (om te verwarmen en koelen) en beeldschermen in de hal met de actuele vertrektijden van de NS. Maar ook minder voor de hand liggende zaken als nestkastjes voor zwaluwen aan de gevel en voldoende (waterbesparende) urinoirs in de mannenwc’s.
Het nieuwe Stibbe wil met flexibele werkruimtes, knowledge centre, zelfstandig vergadercentrum en auditorium afscheid nemen van het traditionele beeld van de advocaat die zich op zijn kamer verschanst achter stapels papier. Maar er zijn grenzen, vinden Abbringh en Ten Veen. Voor Stibbe geen glijbanen, pingpongtafels en ander vermaak om het creatieve denken te stimuleren. Op de openbare koffiebar na, maar die was een voorwaarde van de gemeente, opgenomen in het bestemmingsplan.
“Zo’n speelse omgeving past niet bij ons. We denken niet dat medewerkers dat gaan gebruiken, zich misschien zelfs opgelaten zouden voelen. De focus ligt op menselijke interactie, op een professionele manier.”