Er is eindelijk groen licht voor de Omgevingswet. Vorige week stemde de Eerste Kamer in met de invoering van de langverwachte wet per 1 januari 2024. De problemen met het digitale stelsel dat de wet ondersteunt, die eerder voor uitstel zorgden, zijn grotendeels opgelost.
De Omgevingswet moet versnippering van wetten tegengaan. In één wet zijn 26 wetten en tal van regels en voorschriften voor ruimtelijke ordening gebundeld. ‘Procedures worden gestroomlijnd, regelgeving geharmoniseerd en in veel gevallen worden beslistermijnen versneld’, aldus de Rijksoverheid.
De wet regelt verder een digitaal stelsel dat helpt inzichtelijk maken welke regels er in een bepaald gebied gelden, en biedt een digitaal loket waar vergunningen kunnen worden aangevraagd – hetgeen hierdoor makkelijker moet verlopen. Eerder waren er problemen met het digitale stelsel, wat maar liefst vijf keer tot uitstel van de wet leidde. Nu is dit stelsel ’technisch voldoende gereed’.
Consumentenbrochure
De ict was niet het enige probleem van de Omgevingswet. Zo kissebisten Hugo de Jonge – minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening – en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over vraag of door de nieuwe wet de kosten voor notariële aktes zouden stijgen.
Ook wees KNB-voorzitter Annerie Ploumen de minister op de consequenties van het wegvallen van de notariële rechercheplicht voor een aantal publiekrechtelijke beperkingen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daardoor valt een deel van de notariële consumentenbescherming weg. Volgens De Jonge kan dit echter opgelost worden met een consumentenbrochure.