Het vertrek van hoogleraar – en KNB-boegbeeld – Nora van Oostrom bij Notariaal Recht van de Universiteit Utrecht blijft de gemoederen bezig houden. Volgens Van Oostrom is er sprake van een persoonlijke afrekening tussen haar en de verantwoordelijke bestuurder Ige Dekker. Dekker noemt deze aantijging onzin.
Het onderliggende conflict heeft betrekking op een plan dat (onder meer) Van Oostrom in 2011 lanceerde. Zij wilde een tweejarige master Notarieel Recht opzetten. Andere universiteiten protesteerden tegen het plan, waarna het plan in de ijskast werd gezet. Volgens Van Oostrom door Dekker, en zonder haar medeweten. Dekker stelt op zijn beurt dat hij altijd voorstander is geweest van de tweejarige opleiding, maar dat hij het plan moest terugtrekken toen bleek dat de benodigde accreditatie geen haalbare kaart was.
Het conflict tussen Van Oostrom en Dekker speelt zich af tegen de achtergrond van een reorganisatie, waarbij behalve Van Oostrom ook een paar andere gezichtsbepalende figuren vertrekken of vertrokken bij Notarieel Recht. In het onafhankelijke blad DUB van de Universiteit Utrecht geeft Dekker de volgende reden voor de reorganisatie. “In de afgelopen jaren is het Notarieel Recht te zeer apart komen te staan. Als je kijkt naar het onderwijs, lijken bepaalde vakken weliswaar specifiek notarieel, maar zijn het in wezen specificaties van algemeen privaatrecht en soms publiekrecht. Daardoor werd de opleiding heel beroepsgericht en kwam deze verder van het fundamenteel onderzoek af te staan dan we wenselijk vinden. De opleiding willen we meer academisch maken.”
De tweede reden is de veranderende rol van de notaris, aldus Dekker in DUB. De grote kantoren zoeken volgens Dekker breed inzetbare juristen die bijvoorbeeld veel van ondernemingsrecht weet plus de klassieke notarisfunctie kan vervullen. “Als Universiteit Utrecht gaan we deze verandering vertalen in het onderwijs.”
Van Oostrom laat op Mr. Online weten het er niet bij te laten zitten. “Onzinuitspraken als ‘meer inbedding’ en ‘meer academisch’ moeten de wereld uit. Alsof we de afgelopen jaren niets goeds gedaan hebben. Echt een grove belediging.” Van Oostrom en enkele andere betrokkenen schrijven binnenkort een open brief over de kwestie aan het faculteitsbestuur.