De juridische wereld staat voor grote uitdagingen. Naast spanningen op de arbeidsmarkt nemen de werk- en kostendruk toe. “Inclusie en verbinding vormen de sleutel tot de krapte op de arbeidsmarkt”, stelt Rose Wiewel, COO van Simmons & Simmons.
We leven in een turbulente tijd. Na de coronapandemie is er oorlog uitgebroken in Oekraïne en kampt Europa met de gevolgen hiervan in de vorm van een energiecrisis. Ook zien we een toenemende polarisatie van onze samenleving. Zelf ben ik een Brexit refugee en heb aan den lijve ondervonden wat polarisatie teweeg kan brengen. Het baart me wel zorgen. De gevolgen van de Brexit zijn ingrijpend, zo weten we ook bij Simmons & Simmons. Je moet als advocatenkantoor constant nadenken wat Brexit voor jou en je cliënten betekent. Je moet er ook actief op inspelen. Alertheid is noodzakelijk.
‘Next generation law firm’
Proactief werken lukt niet zonder een toekomstbestendig kantoor. Bij Simmons & Simmons zijn we dagelijks bezig met the next generation law firm. We investeren niet alleen in legal tech, digitale vaardigheden én kennis, maar hebben ook nadrukkelijk oog voor de drijfveren van onze mensen. In het advocatenkantoor van de toekomst kijken medewerkers meer dan ooit naar hun purpose led; Ze stellen vragen als: waarom werken we hier? Hoe bouwen we samen iets waardevols op? Ze willen er niet primair zijn om partner profits te vergroten, maar om iets op te bouwen voor de toekomst. Ons advocatenkantoor is bewust bezig met die legacy. We kijken hierbij naar alle aspecten: onze cliënten, de community en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.
Inclusie
Die maatschappelijke bijdrage begint met een inclusieve organisatie zijn. Inclusie is key in deze tijd! Bij Simmons & Simmons investeren we hier bewust in. We hebben meer dan 2.400 mensen in dienst, verdeeld over kantoren in de belangrijkste zakelijke en financiële centra van Europe, het Midden-Oosten en Azië. Onze populatie wordt steeds diverser, qua soort mensen en skills. De sector vraagt advocatenkantoren ook meer en meer om brede skills en strategische kennis.
We hebben dus niet meer alleen advocaten en notarissen in dienst, er zijn steeds meer andere disciplines aangehaakt. Van duo qualified octrooigemachtigden tot data scientists, noem maar op. Hun specialistische kennis sluit aan bij de complexe vraagstukken van onze cliënten. Door al deze verschillende disciplines met elkaar te verbinden kunnen we steeds efficiënter en slimmere oplossingen leveren.
Brede skills en strategische kennis
Inclusie betekent ook ervoor zorgen dat álle mensen zich welkom voelen bij ons. Je moet dus in zekere zin ook een afspiegeling van de maatschappij zijn. Vanzelfsprekend is het dat elke medewerker zich kan ontwikkelen. We proberen zo de meeste waarde uit onze mensen te halen. Dat laatste is dringend nodig, want de arbeidsmarkt staat ernstig onder druk. Juridisch talent ligt niet voor het oprapen. Eigenlijk moet je als law firm in deze tijd dus al het mogelijke talent aantrekken, proberen te behouden en laten doorstromen.
Mooie kansen
Als kantoordirecteur ben ik verantwoordelijk voor onze vestiging op de Zuidas in Amsterdam. Hoewel ik zorgen heb over enkele ontwikkelingen in de maatschappij, ben ik vooral optimistisch over de jonge generatie. Ik proef hun energie om te werken aan een betere maatschappij en er tegenaan te gaan. Ik zie hoe ze zich willen verbreden en verder ontwikkelen. Hier liggen mooie kansen voor advocatenkantoren. Investeren in toekomstig leiderschap hoeft namelijk niet kostbaar te zijn. Het gaat om de onderlinge verbinding zoeken vanuit de eerder genoemde purpose led. Als je weet wat je mensen intrinsiek motiveert – en je bereidt bent dit als kantoor te onderzoeken – dan treedt deze motivatie meer op de voorgrond en kun je je mensen boeien en binden aan het werk in je kantoor.
Leer van andere disciplines
Het belangrijkste van een inclusief kantoor is dat je openstaat om te leren van andere disciplines in je organisatie. Want veel werkconcepten uit andere disciplines zijn ook in de advocatuur bruikbaar, of in elk geval vertaalbaar naar je eigen organisatie. Waarom zou je nog projectmanagement bij een advocaat neerleggen, als je ook een projectmanager uit een andere discipline kunt aantrekken die het werk samen met de advocaat doet? Zo houd je je advocaat vrij voor het juridische werk.
En waarom zou je als legal afdeling nog veel tijd besteden aan het ordenen van binnenkomende vragen als je een FAQ-portal kunt inzetten? Dat zijn slimme oplossingen die mogelijk worden dankzij een discipline als IT. Zo zijn veel meer voorbeelden van verbinding van disciplines denkbaar. Door als kantoor op deze manier in de breedte van je skills te investeren, blijven je diensten ook betaalbaar en aantrekkelijker voor je cliënten.
Toekomstgericht werken? Maak verbinding!
Ga je binnenkort aan de slag met een next generation law firm? Zorg dan dat je mensen om je heen verzameld die met je willen sparren over jouw kantoor van de toekomst. Dit helpt bij het zetten van je stip op de horizon. En blijf vooral dicht bij jezelf en jouw drijfveren. Zo heb je eerder een verbinding met de ander.’
Rose Wiewel deed begin oktober 2022 mee aan de Sdu Round Table met Legal Management Heroes als Pieter van der Hoeven, Margreet Poot, Ebbo Haantjes en Els Boonacker. De belangrijkste take aways uit dit debat waren:
– Inclusie is key in deze krappe arbeidsmarkt.
– Gebruik zoveel en goed mogelijk de tools die je al hebt. Overschat de digital savviness niet.
– Werkgeluk bestaat uit de combinatie van autonomie en controle.
– Multidisciplinaire teams die onderling van elkaar begrijpen wat ze kennen en kunnen, creëren de meeste waarde voor henzelf en de cliënt.
Kijk hier de hele rondetafeldiscussie terug.