De ‘Hema-notaris’ is niet meer; na ruim acht jaar heeft winkelketen Hema de stekker getrokken uit zijn notarisservice, die na de introductie in oktober 2013 stevig doch tevergeefs werd bevochten door een kritische Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Hema heeft tot nog toe niet gereageerd op de vraag waarom de notarisservice is beëindigd. De website vermeldt enkel: ‘Wij zijn gestopt per 29-12-2021 met de notarisservice en de samenwerking met de daarbij aangesloten notarissen.’ Wel is er een korte Q&A voor klanten gepubliceerd, waaruit blijkt dat de aangesloten notarissen de lopende dossiers zullen afronden.
Volgens geluiden uit de markt is de verklaring voor het stoppen eenvoudig: de Hema-notaris was ook weer niet bijster populair en trok zodoende niet genoeg klanten om de dienst te laten voortbestaan. Enkele deelnemende notariskantoren gaven na een jaartje al aan dat de dienst niet heel veel werd gebruikt. “Als ik twintig via de Hema gegenereerde akten per maand passeer, is het veel,” zei een Leidse notaris toen. “Het loopt niet storm en dat is maar goed ook: voor de financiën hoef je het namelijk echt niet te doen. Als we op deze manier duizend akten in de maand zouden krijgen, moet ik wel extra notarissen aannemen terwijl de inkomsten niet opzienbarend zullen stijgen.”
Standaardakte voor 125 euro
Het Nederlandse notariaat schrok zich in de herfst van 2013 een hoedje toen Hema een online notarisservice introduceerde, waar klanten makkelijk een standaard samenlevingscontract of testament konden opstellen, voor een vaste prijs van slechts 125 euro per stuk. In de loop der jaren liepen deze tarieven wel op: afgelopen jaar kostte een Hema-testament 172,50 euro en een samenlevingscontract 205 euro.
Na het invullen van de online vragenlijst, werd de conceptakte direct toegestuurd per e-mail, waarna de ontvanger deze vervolgens kon laten passeren bij een van de dertig aangesloten notariskantoren. De kosten van een akte liepen wel op zodra er meer nodig was dan enkel het ‘standaarddocument’.
Dienst was volgens de regels
De KNB reageerde aanvankelijk tamelijk laconiek op de dienst, maar spande na enkele maanden toch een tuchtzaak aan over de legitimiteit van de Hema-notarisservice, met een deelnemende Amsterdams notariskantoor als voorbeeld. Zowel de Kamer voor het Notariaat als later het Gerechtshof Amsterdam oordeelden dat de dienst niet in strijd was met de wet- en regelgeving voor het notariaat, al moest Hema van de Kamer wel de geheimhoudingsplicht van de notaris beter regelen. Gegevens van klanten werden aanvankelijk namelijk bewaard op de server van Hema, en niet die van de notaris.
Na Hema begon in 2020 ook drogisterijketen Kruidvat met het aanbieden van notarisdiensten, of eigenlijk de verkoop van vouchers voor een samenlevingscontract of testament, à 199 euro per stuk. Ook hierop was de KNB kritisch: ‘Onze akten passen niet naast de shampoo.’ De Kruidvat-dienst was echter geen lang leven beschoren en ging afgelopen jaar al stilletjes ter ziele.