De HEMA Notarisservice heeft niet gediscrimineerd op grond van nationaliteit door geen online standaard samenlevingscontract te verstrekken aan een vrouw met de Duitse nationaliteit. Dit heeft het College van de Rechten voor de Mens onlangs bepaald.
De notarisservice van HEMA bestaat sinds 2013 en levert standaard samenlevingscontracten of testamenten. Door klanten ingevoerde informatie wordt doorgestuurd naar een aangesloten notariskantoor, dat de uiteindelijke akte opstelt en passeert. De aanvrager hoeft alleen nog maar naar de notaris om de akte te ondertekenen.
De Duitse vrouw in kwestie heeft wel oren naar een voordelig samenlevingscontract. Op de vraag ‘Hebben jij en je partner beiden de Nederlandse nationaliteit?’ moet ze echter ‘nee’ invullen. Hierop verschijnt meteen het bericht: ‘Maatwerk melding: Indien jullie niet allebei de Nederlandse nationaliteit hebben is de notarisservice niet geschikt.’ Ze gaat met haar partner alsnog naar een notariskantoor, en krijgt daar alsnog een standaard samenlevingscontract, maar wel tegen een fors hogere prijs.
De vrouw vindt dat HEMA haar hiermee onterecht heeft uitgesloten op basis van haar nationaliteit en stapt naar het College van de Rechten voor de Mens. Het college is het echter met HEMA eens dat er in dit geval geen sprake is van discriminatie, maar van juridische complicaties. De online aktes zijn immers enkel geschikt voor standaardsituaties, en ‘verzoeksters situatie is niet standaard’.
‘In het geval van de vrouw dient de notaris immers rekening te houden met bepalingen van internationaal privaatrecht,’ aldus het oordeel van het College. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat op haar notariële akte Nederlands recht van toepassing is en dat de Nederlandse rechter bevoegd is eventuele conflicten op te lossen. Daarmee stelt het College vast dat de gestandaardiseerde notarisservice van HEMA voor de vrouw niet geschikt is. Dat zij hiervan geen gebruik kan maken levert dan ook geen verboden onderscheid op grond van nationaliteit op.’
Bovendien volgt uit gelijkebehandelingswetgeving niet ‘dat een aanbieder van goederen of diensten verplicht is om het aanbod zo uit te breiden of in te richten dat iedereen daarvan gebruik kan maken.’
Klik hier voor het oordeel van het College