Heleen Koggink won anderhalve week geleden de Best Graduate Law 2010-competitie, een wedstrijd voor toptalent van Memory Events. Advocatie maakte een filmpje met een korte impressie van de slotronde van de finaledag, en interviewde de 21-jarige winnares. “Ik denk wel dat het helpt om in mijn C.V. te kunnen melden dat ik de winnaar ben van Best Graduates 2010. Echter, dat is niet mijn primaire doel geweest. Het is vooral een eer om de winnaar te zijn.”
Gefeliciteerd Heleen, je bent BestGraduate 2010. Waar studeer je?
”Ik studeer aan de Universiteit Utrecht en volg op dit moment de master Recht & Onderneming in combinatie met de bachelor bij het Utrecht Law College. In de master volg ik nu ook het Excellent Master Tracé. Het Excellent Master Tracé is anders, omdat je wel dezelfde vakken als de reguliere student volgt, maar daarnaast zijn er verdiepende bijeenkomsten met andere masterstudenten over interdisciplinaire onderwerpen. Het is dus echt verdieping naast je studie. Een stage is daar niet aan verbonden, je kunt wel via het programma een stageplaats regelen, maar in principe moeten de studenten dat zelf doen als ze daar behoefte aan hebben.”
Hoe ver ben je nu met de studie?
”Normaal gesproken zou ik nu starten met het schrijven van mijn scriptie, maar dat valt moeilijk te combineren met de stage die ik nu loop. De bedoeling is dat ik mijn scriptie in de zomer schrijf en daarmee de master afrond.
Je hebt meegedaan aan Best Graduates Law 2010, vanwaar deze keuze?
”Best Graduates is natuurlijk wel een soort van begrip aan het worden. Je ziet het overal. Op de Universiteit zie je overal posters hangen waarop een managing partner wordt gepromoot met de tekst: “wat is jouw kortste weg naar de top?” Zo kom je er wel mee in aanraking en praat je er met mensen over, bijvoorbeeld deelnemers van vorig jaar. Daardoor raak je wel enthousiast. Bovendien is het een uitstekende mogelijkheid om te leren en is het een mooie manier om snel met verschillende kantoren kennis te maken. Tenslotte kan je ook nog aantrekkelijke prijzen winnen.
Welke ervaringen heb je opgedaan tijdens Best Graduates Law 2010?
”Je traint op structurele basis bepaalde vaardigheden. Ik ben bij een aantal inhousedagen geweest en overal zit er natuurlijk een competitief element in, omdat de kantoren de studenten tegen elkaar willen kunnen afzetten. De studenten geven een presentatie of verdedigen een stelling. Het is prettig als je dat vaak kan oefenen, want hoe meer je oefent hoe meer vaardigheid je daarin krijgt. Zelf heb ik er absoluut veel van geleerd. Ik heb veel kantoren leren kennen die ik anders niet op een dergelijke efficiënte wijze had leren kennen. Het assessment bij het Nationaal Juristen Congres was erg waardevol. Het is namelijk erg prettig als een gerenommeerd bureau door middel van een test kan aangeven waar je staat qua intelligentieniveau. De finaledag op zich is natuurlijk een enorme ervaring.”
Wat denk je, zijn je beroepsperspectieven wezenlijk veranderd door je deelname aan Best Graduates Law 2010?
”Ik heb een aantal LinkedIn-uitnodigingen van recruiters of advocaten gekregen, en ik denk wel dat het helpt om in mijn C.V. te kunnen melden dat ik de winnaar ben van Best Graduates 2010. Echter, dat is niet mijn primaire doel geweest. Het is vooral een eer om de winnaar te zijn.”
Zie je nog andere veranderingen door je deelname aan Best Graduates Law 2010?
”Het is een wedstrijd waar veel studenten aan mee doen. Als je van al die studenten op basis van verschillende selectieonderdelen als beste wordt verkozen, dan is dat toch wel een goede referentie op je C.V. Misschien zou dit deuren kunnen openen die anders iets meer gesloten waren, maar zeker weet je dat eigenlijk niet.”
Je kwam erg zelfverzekerd over. Heb je dat van nature, of heb je veel geoefend?
”Je krijgt natuurlijk wel bij verschillende kantoren een cursus. Zo hebben we een specifieke cursus gehad voor presentatietechnieken. Dat zijn vaardigheden die je meeneemt, maar tijdens de finale waar er veel druk op je staat, denk ik dat het ook neerkomt op natuurlijke aanleg. Het is namelijk het optreden dat uiteindelijk maakt dat je wel of niet zelfverzekerd overkomt, en niet wat je precies uit je hoofd hebt geleerd. Dan kom je denk ik ook niet echt spontaan over. Het is een combinatie van aanleg en oefening.”
Had je in het begin het idee dat je de finale kon halen en deze zelfs kon winnen?
”Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd. Zeker niet gezien de omvang van de groep. Je komt ook studenten tegen waarvan je vindt dat ze echt heel goed zijn. Je gaat jezelf gedurende het traject in een soort “ranking” zetten. Toch is dat heel lastig in te schatten. Je weet namelijk niet precies waar de kantoren op selecteren. Ik besefte me pas dat ik kon winnen toen ik te horen kreeg dat ik in de finale stond.”
Wat heb je eigenlijk gewonnen, wat is de prijs?
”Ik heb € 10.000 gewonnen. Ik heb nog geen concrete bestemming voor het geld. Omdat ik bij het Utrecht Law College de bachelor heb gevolgd, heeft Memory Events mij aangeboden dat ik met twintig (oud)studenten van het Utrecht Law College mag gaan vliegen, racen of ballonvaren.”
Je hebt stage gelopen bij verschillende kantoren (Loyens & Loeff, De Brauw) en veel werkervaring, zag ik aan je C.V. Kun je iets meer vertellen over je ervaringen bij deze advocatenkantoren?
”ACTA Rechtshulp is een stichting die zich richt op het gratis verlenen van juridisch advies door middel van het schrijven van juridische brieven voor cliënten. Mensen komen naar ons toe met de vraag of we voor hen een brief kunnen opstellen. Daarvoor heb ik bij de Rechtswinkel gewerkt. De rechtswinkel richt zich specifiek op telefonisch juridisch advies en heeft daarnaast een inloopspreekuur voor juridische hulp. Ik heb vrij vroeg tijdens de bachelor stage gelopen bij advocatenkantoor de Brauw, omdat ik het voor me zelf belangrijk vond om al vroeg tijdens mijn studie een beeld te krijgen van de advocatuur en of dat echt iets is wat ik wil. Ik heb daar twee maanden stage gelopen op de sectie Intellectueel Eigendomsrecht. Dat vond ik erg leuk en uiteindelijk is daar ook een studentassistentschap uit voort gekomen. Tijdens de tweede stage heb ik de keuze gemaakt voor de richting ondernemingsrecht. Loyens & Loeff bood mij toen een stage aan. Ik verblijf eerst een maand bij Loyens & Loeff op het kantoor te Amsterdam op de sectie Mergers&Acquisitions, en mag daarna een maand naar Tokio.
Je hebt ook een tijdje in de VS gestudeerd. Hoe was dat?
”Ik heb mijn bachelor in twee en een half jaar afgerond. Op dat moment had ik dus een half jaar vrij, en wilde graag nog in het buitenland studeren. Ik vond het belangrijk om ervaring in het buitenland op te doen, daar te studeren en mijn Engels te verbeteren. Ik heb in Californië economie gestudeerd. Ik wilde daar iets anders te studeren dan rechten. Ik heb uiteindelijk ook nog les gegeven aan Amerikaanse economiestudenten.”
Heb je tips voor studenten die nu nog studeren?
”Wat voor mij de sleutel is geweest, is mijn instelling tijdens de studie. Ik ben heel erg gemotiveerd en wil alles eruit halen wat erin zit. Elke universiteit in Nederland biedt genoeg mogelijkheden om veel te doen naast je studie. Gemotiveerd zijn en zorgen dat je meer doet dan alleen je studie. Daarmee kun je je ten opzichte van andere studenten onderscheiden, want als jij het niet doet, dan doet iemand anders het wel.”
Weet je al waar je straks wilt of gaat werken? Big law firm, of denk je ook wel eens aan voor jezelf beginnen?
”Ik wil eerst beginnen bij een advocatenkantoor. Dat is iets wat voor mij wel vaststaat, en het werd ook bevestigd tijdens het Best Graduates-traject. Ik weet nog niet welk kantoor dat zal zijn, want ik zit momenteel nog in de oriënterende fase, maar ik houd mijn ogen overal goed open. De keuze ligt niet per definitie bij een groot kantoor op de Zuidas, hoewel het qua locatie voor mij wel makkelijk te bereiken is, maar er zijn genoeg leuke kantoren. Wat er daarna gaat gebeuren weet ik niet, maar ik wil in ieder geval beginnen binnen het ondernemingsrecht.”