Vorige week maakte Allen & Overy als eerste Nederlandse vestiging van een internationaal advocatenkantoor bekend dat er arbeidsplaatsen komen te vervallen: 29 van de 477 arbeidsplaatsen verdwijnen aan de Apollolaan. “Langs natuurlijk verloop,” aldus bestuursvoorzitter Arnold Croiset van Uchelen. Wereldwijd bevriest A&O ook de salarissen. Ander nieuws kwam deze week van Linklaters en incassobedrijf Flanderijn.
Zelf mag de kersverse bestuursvoorzitter van Allen & Overy Amsterdam natuurlijk blijven: “Er hoeven geen partners weg in Amsterdam.” Wat er wel moet verdwijnen, is volgens Van Uchelen niet afhankelijk van sectie. Ook wordt er personeel intern verschoven van de rustigere transactiepraktijk naar herstructurering.
Amsterdam doet het volgens de bestuursvoorzitter relatief goed vergeleken met de rest van de wereld, maar ook hier ontkomt het kantoor niet aan de crisis. Daarom heeft de ingreep (nog) geen gedwongen karakter, zoals in bijvoorbeeld Londen. “We hebben in Amsterdam een brede praktijk.”
Wanneer de operatie afgerond zal zijn, is niet duidelijk. De ingreep is onderdeel van een wereldwijd uitgevoerde inkrimping, omdat er duidelijk minder werk is voor Allen & Overy. Wereldwijd moet ongeveer 9% van het personeel op een totaal van 5500 weg. Elders moeten wel partners weg.
Linklaters verliest fiscale praktijk
Advocaat en hoogleraar belastingrecht Stef van Weeghel stapt met zijn collega’s over van Linklaters naar PricewaterhousCoopers (PwC). Dat meldt Het Financieele Dagblad. Van Weeghel neemt zijn klanten – waaronder Randstad – mee. Volgens Van Weeghel komt er bij Linklaters onvoldoende werk naar Nederland: “Je bent een klein onderdeel van een opdracht en je staat vaak heel ver bij de klant af. Bij PwC kom ik bij een groep die werkt voor de grootste AEX-fondsen. Daar is belastingadvies een kernactiviteit.” Linklaters betreurt het besluit van Van Weeghel: “Tot nu toe verliep de opbouw van het kantoor crescendo., dus dit is heel jammer.”
Flanderijn breidt uit
We schreven het vorige week: puinruimers als gerechtdeurwaarders en incassobureaus hebben het in de huidge economische onstandigheden erg druk. Flanderijn, de nummer 3 van de Nederlandse incassomarkt, laat juist deze week weten dat er nieuwe vestigingen worden geopend in Den Haag en Almere. Beide kantoren zijn onderdeel van de landelijk opererende Flanderijn incasso- en gerechtsdeurwaarderorganisatie, met dertien kantoren door heel Nederland.De onderneming, eigendom van een groep gerechtsdeurwaarders, telt inmiddels 430 medewerkers. De omzet bedroeg in 2007 € 24 miljoen.