Afgelopen donderdag 8 december vond de HBO-Rechtendag plaats bij de Academie Rechten van de HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Ruim 200 docenten van hbo-rechtenopleidingen uit heel Nederland waren aanwezig.
De dag stond dit jaar in het teken van een nieuw arbeidsmarktonderzoek naar de positionering van de hbo-jurist, en werd in samenwerking georganiseerd door Hogeschool Leiden en HAN University of Applied Sciences.
Het arbeidsmarktonderzoek werd tijdens de dag uitvoerig besproken. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de kansen en mogelijkheden voor onlangs afgestudeerde hbo-rechtenstudenten goed zijn. Deze juristen werken voornamelijk bij decentrale overheden en bij rechtsbijstandverleners.
Tijdens de dag was er tevens aandacht voor het veranderende juridische landschap, waarbij er steeds meer aandacht is voor mens- en oplossingsgericht werken. Hierbij past ook het bieden van maatwerk en het gebruik van legal tech en legal design. Het is aan de juridische opleidingen om hier op een goede manier mee om te gaan.
Onderscheidend profiel
Volgens Arnt Mein, lector legal management en de man achter het onderzoek, is het belangrijk om het onderscheidende profiel van de hbo-opleidingen te benadrukken. Iedere hbo-opleiding zou, aldus Mein, de nadruk moeten leggen op het ontwikkelen van een professionele houding en de bijpassende sociale en digitale vaardigheden. De term hbo zou volgens hem daarnaast onvoldoende recht doen aan de hoge kwaliteit onderwijs die het hbo-recht te bieden heeft.
Docenten van allerlei deelnemende hogescholen verzorgden verschillende workshops gedurende de dag. Eén van deze workshops werd gegeven door docenten van Hogeschool Zuyd over ‘een meer bij de tijdgeest passende manier van afstuderen’, waarbij de module Preventive law als voorbeeld gegeven werd. Hogeschool Zuyd won eerder dit jaar de Gouden Zandloper Legal Education & Research voor hun module.