Dat de recessie binnen de Engelse en Amerikaanse advocatuur zijn tol eist, is alom bekend. Advocaten moeten overal de broekriem aanhalen en ontslagen Engelse collega’s zouden zelfs worden gediscrimineerd. Maar sommige berichten zijn wel erg extreem. Zo schrijft RollonFriday dat Halliwells zijn stagiairs tegenwoordig 42% minder salaris betaalt dan voor de recessie. Zo ver gaat men in Nederland niet, bevestigt Jonge Balie-voorzitter Mariska Pekkeriet-Bischop tegenover Advocatie.nl.
Halliwells betaalde zijn stagiars volgens RollonFriday eerder 62.000 pond in Londen en 39.000 in regio’s buiten Londen. Insiders hebben de website verteld dat beide salarissen nu zijn teruggeschroefd tot 36.000 pond. Het kantoor wil geen commentaar geven.
De voorzitter van de Jonge Balie Nederland heeft voor wat betreft Nederland nog geen berichten gehoord die in dezelfde richting wijzen. “Ik heb geen enkel signaal gekregen dat erop wijst dat stagiairs minder betaald krijgen dan voor de crisis. Als dat wel het geval was geweest, waren we zeker benaderd”, zegt Pekkeriet-Bischop. “Ik weet wel dat er minder werk is, en dat daarom vaker dan eerst stagiairecontracten – na de opleidingsperiode van drie jaar en drie maanden- niet worden verlengd. Dat kantoren die stagiaires geen baan kunnen bieden, denken: dan maar afscheid nemen.”
Zuinige cliënten
Hier houdt de ellende voor wat betreft Engeland en de VS niet op. Legal Week meldt dat Dundas & Wilson zijn trainees al maanden 10% minder betaalt in ruil voor achttien extra vakantiedagen, waarover binnen het kantoor overigens wel gestemd is.
Verder gaan cliënten in de Verenigde Staten volgend jaar 4,3% minder aan advocaten besteden dan in 2009, zo wordt voorspeld op basis van onderzoek door BTI Consulting Group. In 2008 besteedden aan het onderzoek deelnemende Amerikaanse bedrijven gemiddeld 20,8 miljoen dollar aan ingehuurde advocaten. Dat bedrag daalde dit jaar tot 18,5 miljoen dollar en zakt volgens de studie volgend jaar verder naar beneden, tot 17,7 miljoen dollar.
Discriminatie
Een lager salaris is vervelend, maar het kan erger: zowel in Engeland als de VS ligt ontslag voortdurend op de loer. Nu blijkt volgens RollonFriday ook nog eens dat ontslagen advocaten op grote schaal gediscrimineerd worden door recruiters in Londen. De website werd de afgelopen weken overspoeld met klachten van werkloze advocaten.
Aanvankelijk ontkenden de headhunters dergelijke praktijken. maar deze week vertelde een recruiter bij een van de leidende consultancybedrijven in Londen – RollonFriday noemt geen namen – de website dat tientallen cliënten ontslagen advocaten inderdaad openlijk discrimineren.
Cliënten, dus niet de recruiters zelf, benadrukte hij daarbij. Veel top 20- en Amerikaanse kantoren stelden simpelweg dat ze geen sollicitatiegesprek wilden voeren met advocaten die door hun vorige baas op straat waren gezet.