In Amerika hebben hackers uit China het steeds vaker voorzien op advocatenkantoren. Voor de cyberafdeling van de FBI in New York was het zelfs aanleiding tot het uitnodigen van de top 200 van advocatenkantoren, voor een bijeenkomst over het risico ervan. Aanvankelijk leek het te gaan om vier kantoren in Canada die bij een bepaalde overname slachtoffer waren geworden van een cyberaanval, maar het echte aantal gedupeerden is veel groter dan dat.
In april vorig jaar werd bekend dat de computers van ten minste vier grote Canadese advocatenkantoren waren gehackt door Chinezen. Nu is duidelijk dat in september 2010 het ene na het andere kantoor op Bay Street, het financiële centrum van Toronto, slachtoffer werd van hacking. Het ging om zeven kantoren, het ministerie van Financiën en de Treasury Board van Canada. Ook in de VS loopt het aantal slachtoffers op.
Mandiant, een Amerikaans bedrijf in cybersecurity, schat dat afgelopen jaar tachtig grote Amerikaanse kantoren gehackt zijn. Databeveiliger Stroz Friedberg merkt ook dat de laatste twaalf maanden veel meer advocatenkantoren bij hem aankloppen dan voorheen. Vaak moeten ze wel, omdat klanten betere bescherming van hun vertrouwelijke informatie eisen.
Een van de principes van advocatenkantoren is immers dat ze klantinformatie geheimhouden. De cyberaanvallen veroorzaken een ‘gezonde paranoia’, zoals Tony Cordeiro, chief information officer van White & Case LLP, het noemt. Hij ligt er wel wakker van hoe ze zich kunnen beschermen tegen de dreiging. Advocaat en voormalig softwareprogrammeur Richard Goldberg, die betrokken is bij deze beveiligingskwestie, zegt: “Als klanten denken dat hun informatie niet meer veilig is bij advocaten, is dat een enorm probleem voor de beroepsgroep. Het hele systeem kan gaan instorten.”
Lees meer op Bloomberg.com