Iedere jurist kent het wel, de dagelijkse repetitieve en geestdodende werkzaamheden die schreeuwen om gerobotiseerd te worden. Of het nou gaat om het zoeken naar belangrijke informatie in contracten of het doornemen en vergelijken van grote hoeveelheden documenten, het vergt veel tijd en kan zeer inspannend zijn. Daarnaast vergroten deze eentonige werkzaamheden het risico dat je fouten maakt of belangrijke informatie over het hoofd ziet.
Robots en juristen gaan hand in hand met Legal Tech
In het onlangs verschenen onderzoeksrapport ‘2021 Future Ready Lawyer: Moving Beyond the Pandemic’ van Wolters Kluwer staat met stip bovenaan dat juridische afdelingen een grotere inzet verwachten van technologie om hun productiviteit te vergroten. Onder andere door het automatiseren van routinematige taken en de inzet van technologie voor werkprocessen. Legal tech – de technologie die juridische taken innoveert door slimmer en efficiënter te werken – sluit hier naadloos bij aan.
Hetzelfde geldt voor Robotic Proces Automation (RPA). Met RPA ben je immers in staat om repetitieve juridische taken en compliance-werkzaamheden te automatiseren. En nee, robots en juristen lopen niet fysiek hand in hand over de afdeling. Bij RPA gaat het niet om fysieke robots, maar softwarerobots die menselijke handelingen nabootsen. Hierbij kan je denken aan het classificeren van mails, het opzoeken en verwerken van (cliënt)gegevens in een praktijkmanagementsysteem, het controleren van nieuwe regelgeving, informatie van websites halen, het up-to-date houden van interne databases, het invullen van formulieren, het beoordelen van NDA’s etc. Eigenlijk alle handelingen die routinematig en rule-based zijn, lenen zich bij uitstek voor deze vorm van digitale transformatie.
Wat leveren robots je eigenlijk op?
De belangrijkste voordelen van RPA zijn de flinke kostenreductie en een snelle Return on Investment (ROI). RPA brengt een kostenreductie met zich mee van tussen de 35% en 65%. Deze reductie in combinatie met een minimale investering en een implementatietijd van slechts 3 maanden, zorgt ervoor dat RPA-oplossingen zichzelf al na 6 tot 9 maanden terugverdienen.
Daarnaast is de stijging van productiviteit voor juridische afdelingen of notaris- en advocatenkantoren een voordeel. Softwarerobots zijn in staat om dezelfde handelingen uit te voeren als juristen, maar dan in een fractie van de tijd. Daarbij zijn ze 365 dagen per jaar 24/7 inzetbaar. Je kunt je voorstellen dat de productiviteit van je afdelingen hierdoor enorm toeneemt. Aan dit voordeel is ook nog een menselijk aspect verbonden. Door de robotisering worden repetitieve en geestdodende werkzaamheden uit handen genomen en kunnen juristen zich focussen op de meer uitdagende en dus leukere werkzaamheden.
Tot slot kunnen we het gemakkelijk opschalen en afschalen van je flexibele (digitale) arbeidskrachten nog noemen als een mooi voordeel. Robots hebben namelijk geen training meer nodig voordat ze volledig operationeel zijn. Als een proces eenmaal geautomatiseerd is, kun je zelf bepalen waar jouw digitale arbeidskrachten nodig zijn. In de piekperiodes verhoog je het aantal robots en in rustigere tijden verlaag je dit weer net zo gemakkelijk. Zo kun je altijd daadkrachtig reageren op veranderingen of nieuwe projecten.
One day with your robot!
Speciaal voor de lezers van advocatie.nl stellen wij vanuit Nalanda een van onze RPA-developers een hele dag gratis ter beschikking om jouw kantoor of afdeling kennis te laten maken met RPA.
Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:
- Het proces is digitaal.
- Er wordt gewerkt met gestructureerde data.
- Alle beslissingen in het proces worden genomen op basis van duidelijke regels. De robot voert namelijk precies uit wat hem is opgedragen.
Gebruikmaken van een van onze RPA-developers is absoluut vrijblijvend. Je beslist achteraf zelf of je verder gebruik wilt maken van onze diensten of niet. Wil je ook aan de slag met RPA? Ga dan naar www.nalanda.amsterdam/one-day-with-your-robot/ en vul de actie “advocatie” in voor “one day with your robot”.