Harde bezuinigingen of ontslagrondes als gevolg van Covid-19, zoals de eerste grote Amerikaanse en Britse advocatenkantoren hebben aangekondigd? Zover is het voor de grootste Nederlandse kantoren nog niet. Wel neemt Loyens & Loeff de eerste maatregelen en kijken kantoren scherp naar de kosten.
Niet alle bevraagde kantoren willen ingaan op de vraag of het al nodig is de broekriem aan te halen met het oog op een mogelijke economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak (‘met ons gaat het goed, dank u wel’). Voor nu heeft alleen Loyens & Loeff enkele eerste concrete maatregelen genomen, bevestigt managing partner Bram Linnartz, omdat het kantoor verwacht de impact van de coronacrisis op de economie te gaan voelen.
“Onze mensen vormen het hart van ons kantoor en we zullen dus alles doen wat in onze macht ligt om te zorgen dat zij die impact zo min mogelijk zullen voelen,” aldus Linnartz. “We beraden ons op hoe we de winstuitkering aan onze partners over 2019 zullen vormgeven. Hun maandelijkse voorschot is naar beneden bijgesteld in lijn met de lagere omzet die we voor 2020 verwachten. Daarnaast hebben we een aantal projecten, al dan niet tijdelijk, stopgezet om de uitgaven te beperken. Omdat we verwachten dat de economie na september aantrekt, hebben we iedereen gevraagd om de langere vakanties voor september op te nemen.”
Andere kantoren die kort willen toelichten, geven aan dat de broekriem voorlopig op hetzelfde gaatje blijft. Werk in diverse rechtsgebieden is er voor de zakelijke advocatuur nog volop, zo bleek al eerder, al is vooral het M&A-werk goeddeels stil komen te liggen. Zo geeft NautaDutilh kort aan dat de brede praktijk ‘een stabiele basis’ geeft. “Wel beoordelen we onze financiële positie doorlopend. De impact van de coronacrisis op onze cliënten, en daarmee op ons, is bij deze doorlopende beoordeling uiteraard een belangrijk aandachtspunt op dit moment.”
‘Kritisch op dagelijkse kosten’
De Brauw Blackstone Westbroek doet geen uitspraken over de hoeveelheid werk die ’s lands grootste kantoor momenteel heeft. Er wordt niet bezuinigd, maar wel kritisch gekeken naar dagelijkse kosten, “die normaliter worden gemaakt aan de hand van bestaand beleid, routine of vanzelfsprekendheden,” zegt een woordvoerster. “Die houden we opnieuw tegen het licht in deze nieuwe realiteit om te bepalen of deze nog steeds zinvol zijn en of we ze nog steeds willen maken.” Om wat voor kosten dit gaat, wil De Brauw niet nader specificeren.
Ook AKD kijkt ‘vanzelfsprekend kritisch naar de kosten die we als kantoor maken’, aldus managing partner Erwin Rademakers. “We houden de ontwikkelingen in de markt goed in de gaten en bepalen op basis daarvan of we maatregelen treffen en zo ja, welke. Maatregelen die een aantal grote Britse en Amerikaanse kantoren nemen, zijn nu dus niet aan de orde. Daarnaast vinden we het belangrijk om ook te blijven investeren, zoals bijvoorbeeld in onze mensen, in communicatie en in ICT. Want hoe zwaar de crisis ook wordt, en hoe lang of kort het zal duren, we willen er als kantoor sterker uit komen.”
Houthoff kan voorlopig ‘goed vooruit’, al zou de huidige situatie ook weer niet té lang moeten voortduren. “We zijn een robuust kantoor en maken ons nu geen grote zorgen,” aldus een woordvoerder. “Het scheelt natuurlijk dat we minder geld uitgeven; onze mensen reizen momenteel niet en we organiseren geen events, op verschillende online uitingen na. We nemen nu hooguit iets minder mensen aan, want het is lastig inwerken op het moment.”