Nederland mag dan al jaren een van de belangrijkste EU-handelspartners van China zijn, succesvol zakendoen gaat nog altijd niet vanzelf. Gronings advocaat van Chinese afkomst Di Yung Li ziet volop kansen om Chinese en Nederlandse bedrijven nader tot elkaar te brengen. Om een complete dienstverlening te kunnen bieden, bundelde zijn bedrijf Li China Service vorige week de krachten met het Groningse kantoor PlasBossinade advocaten en notarissen.
Door Joris Rietbroek
Li was al een tijd op zoek naar verbreding van de expertise van zijn kantoor. “Ik merkte bij veel Chinese partijen dat ze voor hun zaken of vestiging in Nederland behoefte hebben aan een ‘one stop shop’, ofwel één kantoor met een volledige juridische en financiële dienstverlening”, zo licht Li de kersverse samenwerking toe.
Dat bracht hem op het idee de krachten te bundelen met het full service kantoor PlasBossinade, waarmee hij in zijn werk als advocaat in Groningen al geregeld contact had. PlasBossinade is onder meer gespecialiseerd in internationale contracten en bijstand in internationale geschillen. “Het grootste voordeel is dat daar fiscaal, notariaat en advies onder één dak zit. Precies de gewenste ‘one stop shop’ dus: dankzij de expertise van de tientallen mensen daar kunnen we onze cliënten optimaal bedienen.”
Het door Li opgerichte Li China Service richt zich specifiek op juridisch en fiscaal advies en ondersteuning bij ‘China-business’ in Nederland en heeft Nederlands, Engels en Chinees sprekende medewerkers in dienst. Daarnaast is hij partner bij het Groningse kantoor Li & Van Wieringen advocaten en belastingadviseur. Een dergelijke samenwerking met een groter full service kantoor is vooral in de Randstad een vaker voorkomend verschijnsel, maar voor de noordelijke provincies van Nederland is het nieuw, weet Li. De samenwerking stelt hem in staat om landelijker te opereren met Li China Service. “Voor veel Nederlandse bedrijven is alles boven Zwolle heel ver weg, en Groningen al helemaal, maar tegenwoordig hebben we ook een kantoor in Utrecht. Voor Chinese relaties hebben we hier alleen maar kleine afstanden.
Chinese MKB
Het nog altijd uitstekende economische tij in China en de weer aantrekkende handel lijken een zonnige toekomst te garanderen. “En na de Chinese megaconcerns en de banken komen nu de grotere ondernemingen van het Chinese MKB deze kant op. Zij hebben vaak niet de know how van de grootste bedrijven, maar wel de behoefte om meer kennis over Nederland op te doen of zelfs om zich hier te vestigen of Nederlandse bedrijven over te nemen.”
Een van de sleutelwoorden voor Li China Service is ‘tweerichtingsverkeer.’ Li: “Wij kunnen Chinese bedrijven die zich in Nederland willen vestigen een compleet pakket aan juridische en financiële dienstverlening bieden. Nederlandse bedrijven die handel willen drijven in China kunnen we helpen om in contact te komen met een van onze vele relaties.” Om zakelijk te slagen is gegronde kennis van de Chinese (handels)cultuur onontbeerlijk. “De Nederlandse manier van zaken doen is veel directer”, weet Li uit eigen ervaring. “In China maak je eerst gedurende een langere tijd kennis via etentjes of borrels, om elkaar echt beter te leren kennen voordat er zaken worden gedaan. Privé en zakelijk zijn er veel minder gescheiden.”