Greenberg Traurig heeft een internationale waterstof-sectie opgericht. Het internationale kantoor speelt hiermee in ‘op de behoeften van cliënten in de groeiende waterstofsector‘. De basis voor de sectie ligt deels in Amsterdam.
William Garner, co-chair van de wereldwijde praktijkgroep Energy & Natural Resources, en Marijn Bodelier, partner bij de Amsterdamse vestiging van Greenberg Traurig, zijn de initiatiefnemers van de Waterstof-sectie. Daarnaast zijn momenteel vijf andere advocaten op partner niveau aangehaakt, te weten Kenneth Minesinger, Pietro Caliceti, Martin Borning, Thomas Brill en Christopher Bell. Zij zijn afkomstig van verschillende Greenberg Traurig-kantoren wereldwijd. Per project kunnen andere advocaten aanhaken, afhankelijk van de benodigde expertise.
Deze advocaten zijn afkomstig van verschillende praktijkgebieden binnen het kantoor, zoals energie, financiering, financiën, regelgeving en belastingen. Samen hebben zij uitgebreide ervaring op het gebied van onder meer duurzame energieprojecten, de aanleg en ontwikkeling van aardgaspijpleidingen en de ontwikkeling van koolstofafvang en -opslag.
Kansen in de waterstofeconomie
“Het toenemende gebruik van waterstof als drager voor energieopslag en als alternatieve brandstofbron brengt een groot aantal juridische vragen met zich mee, die vele disciplines doorkruisen,” verduidelijkt Garner in het persbericht. Waterstof kan zelfs een volledig circulaire, koolstofvrije energiebron worden, die toe te passen is op commerciële en industriële schaal. Mede dankzij de groeiende vraag naar duurzame investeringen en financiering lijken dan ook kansen te ontstaan in de zogenoemde waterstofeconomie.
Volgens Garner kan de nieuwe Waterstof-sectie cliënten “een totaalpakket bieden voor complexe waterstofaangelegenheden”. Handig, want Greenberg Traurig staat al bedrijven bij in de waterstofsector zoals projectontwikkelaars, fabrikanten en eindgebruikers. Zo heeft de nieuwe sectie reeds een industrieel bedrijf geadviseerd over verschillende waterstof-contracten in de VS en Europa, en een energiebedrijf ondersteunt bij de ontwikkeling van een groene en blauwe waterstof elektrolyse-installatie.
Bodelier meldt in het persbericht dat de samenstelling van het waterstof-team het kantoor in staat stelt om dit soort cliënten tijdens de verschillende fases van een waterstofontwikkelingsproject te adviseren. Ook kan de sectie cliënten begeleiden bij “de juridische aspecten van het aanpakken van nieuwe zakelijke kansen in wat de ‘waterstofeconomie’ genoemd kan worden.”