Personen met een verwijzing van het Huis voor Klokkenluiders kunnen vanaf 1 februari gratis rechtsbijstand en mediation krijgen via de ‘Subsidieregeling rechtsbijstand Klokkenluiders’. De Raad voor Rechtsbijstand zoekt hiervoor advocaten en mediators.
De regeling is er ‘speciaal voor melders van een (vermoedelijke) misstand in de werksfeer, betrokken derden en diegenen die een melder bijstaan’, meldt de RvR conform de Wet bescherming klokkenluiders. Drie doelgroepen dus, die louter aanspraak maken op de gratis rechtsbijstand met een verwijzingsbrief van het Huis voor Klokkenluiders.
Verschillende fases
De drie doelgroepen kunnen zich in verschillende fases laten bijstaan door een advocaat. Dit kan bijvoorbeeld bij een gesprek met de werkgever, maar ook in beroep en hoger beroep – aldus de Raad. Ook de bijstand door een mediator is in de verschillende fases mogelijk, en kan zowel op eigen initiatief als door de advocaat worden aangevraagd.
Voor het gebruik van deze subsidieregeling gelden geen inkomens- en vermogenseisen, en is geen eigen bijdrage verschuldigd. Hiermee is de bijstand van een advocaat of mediator dus kosteloos. De Raad is daarvoor op zoek naar professionals die willen deelnemen, waarvoor verschillende voorwaarden gelden.
Deelnamevoorwaarden
Zo moeten advocaten ingeschreven staan bij de RvR en daarnaast minimaal twee jaar geregistreerd staan in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten. Dit op het gebied van het arbeidsrecht of ambtenarenrecht. Een andere optie is dat zij minimaal twee jaar staan geregistreerd voor de specialisatie arbeidsrecht bij de Raad.
Voor mediators die willen deelnemen, geldt dat zij – naast te zijn aangemeld bij de RvR – ook minimaal drie jaar staan ingeschreven bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN), en onder meer praktijkervaring hebben in het ‘aandachtsgebied Werk’.
Verder wordt onder meer verwacht dat deelnemende advocaten en mediators een verplichte online training volgen van ongeveer anderhalf uur. Deze is gericht op ‘de specifieke rechtsbescherming voor melders van een vermoeden van een misstand’. Later volgt meer info, maar naar verwachting zal de training in mei of juni beschikbaar zijn.
Vergoeding voor rechtsbijstand
De vergoeding voor rechtsbijstand door advocaten bedraagt 22 punten per procedure. In het geval het enkel werkzaamheden betreft die onder (licht) advies vallen, geeft de RvR een (lichte) adviestoevoeging af. Mediators maken aanspraak op een vergoeding van tien punten per toevoeging.
Deze puntentoekenning is volgens de RvR gebaseerd op een inschatting van de tijd die rechtsbijstand en mediation kost bij ‘complexe arbeidsrechtzaken’. Na de start van de regeling zal middels tijdschrijfgegevens worden afgeleid of de puntentoekenningen overeenstemmen met de praktijk. Tussentijdse herijking behoort tot de opties.
Meer informatie over deelname vindt u hier, aanmelden kan hier.