Beroepsgroepen die ongebruikelijke transacties dienen te melden – advocaten, notarissen, fiscalisten – krijgen meer bescherming. Het ‘waarborgen van de veiligheid van melders’ krijgt meer aandacht, schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Anoniem transacties melden is echter niet mogelijk.
Grapperhaus doet de toezeggingen na een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Van Nispen (SP). Het vaststellen van de genoemde waarborgen gebeurt in overleg met onder andere de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).
Volgens de minister moeten opsporingsdiensten op termijn binnen de wettelijke kaders zelf contact opnemen met ‘kleine ondernemingen’ om te controleren hoe het staat met (mogelijke) dreigingsrisico’s, in het geval dat een door zo’n onderneming gemelde en als verdacht verklaarde transactie inderdaad als bewijs wordt toegevoegd aan een strafdossier. Onder een kleine onderneming wordt een bedrijf of kantoor verstaan waarvan de naam direct valt te herleiden tot een natuurlijk persoon bij de onderneming.
Het anoniem melden van verdachte transacties in het kader van de Wwft, om veiligheidsrisico’s voor de melders te verminderen, wordt echter niet mogelijk. Grapperhaus schrijft dat een melder bij eventuele dreigingen altijd zelf contact kan opnemen met de politie. “Dergelijke signalen worden zeer serieus opgepakt, en de overheid kan (aanvullende) maatregelen nemen in het kader van het stelsel bewaken en beveiligen.”
Wel kan het OM aanvullende maatregelen treffen ter bescherming van de melder, zoals de mogelijkheid tot anonimisering van de gegevens van betrokken kantoor c.q. de melder in het strafdossier.