Ondernemingsrechtadvocaat Sophie Kuijpers won dit jaar de Young Talent Gouden Zandloper; de jonge advocaat werkt hard aan de toekomst van het ondernemingsrecht. Tirza Cramwinckel ging ervandoor met de Academic Achievement Gouden Zandloper.
De winnaar van de Young Talent Award moet – aldus de jury – van alle markten thuis zijn; een ijzersterke jurist, ondernemend van geest en betrokken bij maatschappelijke kwesties. Ondanks dat juridisch Nederland vol met getalenteerde en betrokken juristen zit, voldoet lang niet iedereen aan dit volledige lijstje. Deze drie genomineerden – Sophie Kuijpers, Akin Aslan en Lucia Spaans – doen dit wél, aldus de jury.
Ze zijn jong, zijn uitstekend in hun werk en bovendien maatschappelijk betrokken. Hier publiceren ze over, of ze nemen deel aan panels. Op die manier stralen ze hun betrokkenheid voor verschillende actuele kwesties uit naar anderen. Ze laten leidinggevende kwaliteiten al op jonge leeftijd zien, en tonen geen tekenen van een afvlakkende curve; ze blijven zich ontwikkelen.
Duurzaamheid en diversiteit zijn kernbegrippen voor het trio. Of ze nou ondernemers helpen met de energietransitie, lezingen of bijeenkomsten organiseren of op een andere manier kennis van het onderwerp verspreiden; het zijn ‘groene juristen’. Op deze manier proberen ze niet alleen in hun privéleven hun steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar zetten ze hun juridische kennis in voor dit doel.
‘Specialistisch, betrokken en zichtbaar’
De inzending voor Sophie Kuijpers (foto boven) liegt er niet om: ‘Specialistisch, betrokken en zichtbaar: Sophie is hét jonge juridische talent van Nederland.’ De jury sluit zich hier bij aan. Volgens hen is de jonge ondernemingsrechtadvocaat de enige echte winnaar van de Young Talent Award 2023. Volgens haar collega’s werkt Kuijpers met haar harde werken aan de toekomst van het ondernemingsrecht. Geen kleine opgave, maar wel één die ze met beide handen aangrijpt.
De geboren en getogen Amsterdammer is advocaat, maar ook bestuursvoorzitter bij stichting Blikverruimers. En niet alleen dat; ook schrijft zij opinies en schuift ze aan bij panels en radioprogramma’s. “Ik ben altijd maatschappelijk betrokken geweest. Ik heb nu een vorm daarvan gevonden die bij me past.”
Academic Achievement Gouden Zandloper
Verschillende inzendingen voor de Academic Achievement Award kijken over de grenzen van hun eigen vak heen. Transdisciplinair, zoals de minor ‘Het internet is stuk’, door recht en communicatiewetenschap te combineren in een proefschrift over voorlichting door de Belastingdienst, of door universitair onderwijs tijdens de master op een praktijkgerichte manier aan te bieden bij het vak ‘International Media, Law, Policy & Practice’.
Winnaar Tirza Cramwinckel (foto rechts) keek naar de rechtsstatelijke context van de voorlichting door de Belastingdienst en deed dat vanuit zowel het burger perspectief als juridisch perspectief. Daar voegde ze haar kennis als communicatiewetenschapper aan toe. Zo’n proefschrift zien zelfs haar promotoren maar zelden, melden ze in de begeleidende brief bij de nominatie. Cramwinckel deed een aantal jaren onderzoek, waarvoor ze onder andere handmatig door vele arresten ploegde. Op basis daarvan kon ze met nog meer zekerheid stellen dat de burger in verreweg de meeste gevallen niet beschermd wordt tegen foutieve of onvolledige voorlichting door de Belastingdienst.
Op basis van haar onderzoek stelt Cramwinckel de huidige juridische risicoverdeling ter discussie, die het risico van onjuiste en onvolledige informatie in principe bij de belastingplichtige legt. Ze stelt voor dat burgers in beginsel moeten kunnen vertrouwen op voorlichting. Dat vraagt een juridische koerswijziging. De bevindingen gaan mogelijk verder dan alleen de voorlichting van de Belastingdienst. Ook andere overheidsinstanties staan immers voor de uitdaging om complexe regels begrijpelijk uit te leggen. Een mede door haar geschreven preadvies voor de Nederlandse Juristen Vereniging van begin 2023, ‘Begrijpelijke overheidscommunicatie’, ziet dan ook op een breder gebied dan alleen belastingwetgeving. Wat de jurist, die ook afgestudeerd Neerlandica is, triggerde tot het schrijven van een proefschrift met dit onderwerp?
Cramwinckel: “Dit komt voort uit een persoonlijke fascinatie, het idee dat je alles begrijpelijk kunt uitleggen. Als fiscalist zie ik dat dit echt niet altijd kan en toch staat de Belastingdienst voor de uitdaging belastingwetgeving uit te leggen aan een groot publiek. Het is dus onvermijdelijk dat dit soms verkeerd gaat, maar dan is vervolgens vooral de vraag welke rechtsbescherming je biedt en hoe je omgaat met de risico verdeling tussen burger en overheid. Daarbij is het vertrouwens beginsel in het geding. Onder welke omstandigheden mag een belastingplichtige vertrouwen op informatie van de Belastingdienst?”
Kijk hier de Gouden Zandlopers 2023 terug:
Uitgebreide interviews en portretten van alle Gouden Zandlopers-genomineerden kunt u lezen in de nieuwste editie van Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de awardshow. Klik op de cover om het magazine te lezen.