Tot en met 15 mei a.s. is de nominatieronde voor de Gouden Zandlopers 2023 geopend. Daarna zal een zevenkoppige jury zich buigen over de inzendingen in de negen categorieën, en kiezen wie op 7 september een award toekomt. Jurylid Nathalie Gloudemans-Voogd: “Het wordt weer een mooie editie, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat we het niet makkelijk gaan krijgen.”
Nathalie Gloudemans-Voogd, advocaat en executive manager risk & compliance bij Clifford Chance in Amsterdam, heeft jarenlange ervaring in de advocatuur én de juridische media. Het jurylid verheugt zich op de komende maanden. “De twee dagen juryberaad zijn intens en tegelijkertijd heel gezellig. We discussiëren, we lachen, we werken hard aan een mooie avond en dat geeft veel voldoening. Maar waar ik het meest naar uitkijk, is de avond van 7 september zelf: de top 3 op het podium. Wij weten dat ze daar niet zomaar staan en dat ze met recht trots kunnen zijn. En dan de ontroering en blijdschap op de gezichten van degenen die een award krijgen; het is toch erkenning voor hun werk. Dat moment blijft het allermooiste.”
Actualiteiten
Ieder jaar wordt gekeken of de awards nog aansluiten op de actualiteiten. Zo is de onderwijsprijs breder ingestoken als Academic Achievement Award, en is de Legal Design Award komen te vervallen. In plaats daarvan zijn er dit jaar de Health & Well-being en de ESG (Environmental, Social & Governance) Award.
Gloudemans-Voogd over de Academic Achievement Award: “We hebben de afgelopen jaren een aantal prachtige nieuwe opleidingen zien ontstaan. Maar zo’n curriculum wijzigt niet fundamenteel elk jaar. Bovendien wilden we naast innovatieve vormen van onderwijs ook aandacht besteden aan bijzondere onderzoeksprojecten en promotietrajecten en inspirerende docenten. Daarom hebben we de award breder getrokken.”
Relevanter dan ooit
Ook ESG is relevanter dan ooit. “We hebben grote problemen rond het klimaat, ongelijkheid, mensenrechten en corruptie die we snel moeten oplossen,” zegt Gloudemans-Voogd. Logisch dus dat ook tijdens de awardshow stilgestaan wordt bij het thema ESG. “Deze ontwikkelingen vertalen zich in steengoede activiteiten in de juridische sector, zowel binnen organisaties in de juridische wereld zelf, als in het werk dat juristen voor hun klanten doen. Met deze award willen we daar graag meer bekendheid aan geven.”
En niet alleen de samenstelling van de awards ziet er anders uit dit jaar: “Helaas hebben we afscheid genomen van jurylid Jean Schreurs; zijn jarenlange ervaring als general counsel was altijd waardevol. Daarnaast neemt Ebbo Haantjes nu plaats aan de tafel als jurylid en niet meer als organisator, dus Jean heeft een waardig opvolger. Ook wordt de opzet van de awardshow anders, maar daarover een andere keer meer!”
Toegang tot het recht
Gloudemans-Voogd is in het bijzonder benieuwd naar de inzendingen op het gebied van Health & Well-being en ESG, maar is ook nieuwsgierig naar de inzendingen voor de Access to Justice Award dit jaar. “De toegang tot het recht staat nog steeds onder druk – degenen die zich inzetten om die kloof te helpen dichten zet ik sowieso al op een voetstuk, en dan het liefst met een award in hun handen.”
Waar ze dan op let tijdens het jureren? “Ik heb een rijtje criteria in mijn hoofd waar ik de inzendingen aan toets: welk probleem lost dit initiatief, deze organisatie of persoon op, welke impact heeft dit, is het vernieuwend, zou dit breder toepasbaar zijn?” De verwachtingen zijn in elk geval hooggespannen. “Het wordt weer een mooie editie, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat we het niet makkelijk gaan krijgen om winnaars te kiezen uit zoveel geweldige inzendingen.”