Volgende week maandag 15 mei sluit de nominatieronde voor de Gouden Zandlopers 2023. Inmiddels zijn alle juryleden voorgesteld, op één persoon na: Ebbo Haantjes. Haantjes stond vorig jaar – als Director Legal Services bij Sdu – aan de organisatiekant; nu zetelt hij in de jury.
Bij Sdu werkte Haantjes vijf jaar lang: van 2018 tot maart 2023. In die tijd was hij onder meer verantwoordelijk voor de metamorfose van de Gouden Zandlopers. Het event werd niet alleen een stuk professioneler, grootser aangepakt en meer zichtbaar voor de juridische sector; ook het jurypanel werd meer divers.
“Ik vond het belangrijk dat alle disciplines uit de juridische dienstverlening vertegenwoordigd werden in de jury: de advocatuur, het notariaat, maar ook het bedrijfsleven, het onderwijs en staff-functies zoals business development,” vertelt Haantjes.
Traantje gelaten
Tegenwoordig is Haantjes Chief Commercial Officer bij ICTRecht. Dat wil zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de commerciële aansturing van de legal service provider. Voor de organisatie van de Gouden Zandlopers is hij kortom niet meer verantwoordelijk. “Daar heb ik wel een traantje om gelaten,” zegt Haantjes. “Het was fantastisch om het event te organiseren – een beetje mijn kindje – dus toen ik werd gevraagd voor de jury was ik blij dat ik betrokken kon blijven.”
Door Haantjes zijn nu ook de legal service providers vertegenwoordigd in de Gouden Zandlopers-jury. Dat noemt hij ‘belangrijk’. “Er zijn steeds meer legal service providers en we worden steeds groter. We zijn écht onderdeel geworden van de juridische dienstverlening. We leveren niet alleen juridisch advies met een innovatie en tech-component, maar doen ook bijvoorbeeld aan procesverbetering en detachering.”
Afwachtende rol
Duidelijk dus, waarom Haantjes plaatsneemt in de jury. Toch zal het even wennen zijn: van organisator naar jurylid. Wat verwacht hij van de jurydagen? “Ik denk dat ik vooral een wat afwachtende rol op mij neem,” antwoordt Haantjes. “Als organisator hield ik vooral de tijd in de gaten tijden de juryberaden, en dat elk onderwerp aandacht kreeg. Nu zal ik vooral kritische vragen stellen. Verder ga ik erop letten of een initiatief daadwerkelijk innovatief is – het juridisch werkveld verandert – en of klanten er ook wat aan hebben.”
Haantjes kijkt daarom het meest uit naar de inzendingen voor de Legal Transformer Award. “Ik vind het belangrijk dat er mensen zijn die hun kop boven het maaiveld uitsteken en initiatieven ontplooien die de juridische dienstverlening toekomstbestendig maken. Of zij nu uit de advocatuur, het juridisch onderwijs, de overheid of de rechterlijke macht afkomstig zijn.”
Een soort denktank
Extra nieuwsgierig is Haantjes naar de inzendingen van juridische afdelingen van corporates en grote advocatenkantoren. “Ook voor de ESG Award. Dat gaat immers ook over governance, en advocatenkantoren zijn al dertig jaar hiërarchisch hetzelfde georganiseerd. Het zijn piramides, en piramides zijn voor mij een blik op de oudheid in plaats van dat zij future proof zijn. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar hét futuristische bedrijfsmodel voor de advocatuur.”
Naast interessante nominaties zijn voor Haantjes de gesprekken met collega-juryleden waardevol. “De jurydagen verbreden mijn blik op de sector. Met een groep van juridisch experts wissel je van gedachten over allerlei legal initiatieven. De jury is daardoor een soort denktank geworden, die mij allerlei inzichten en ideeën oplevert. Het zou zonde zijn geweest als ik daar dit jaar niet bij betrokken was.”