Vorig jaar werd voor het eerst de Gouden Zandloper voor innovatief juridisch onderwijs uitgereikt. De minor Legal Consultancy & Analytics van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) sleepte de award destijds in de wacht. Shagoia Mafi en Joort Visser van de HvA blikken terug op hun winst.
Foto: Roel Dijkstra Fotografie
‘Hoe voelt dit?’ Die vraag werd vorig jaar aan Visser (foto boven: midden) gesteld toen hij voor de Advocatie-camera’s stond na het bemachtigen van de award. “Blijdschap,” antwoordde hij. “Omdat we hier heel hard voor hebben gewerkt, met een heel goed team.”
Visser is coördinator van de minor Legal Consultancy & Analytics: een minor binnen de hbo-opleiding rechten aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen met zijn team en HvA-collega Mafi (docent Recht en opleidingsmanager master Legal Management – links op de foto) ontwikkelde hij de minor om innovatie, de praktijk en onderwijs bij elkaar te brengen.
Symbiose bekoorde jury
Volgens de jury stak de minor in 2020 met kop en schouders boven de andere genomineerden uit. Vooral de verwevenheid met de markt wist de juryleden erg te bekoren. Deze symbiose is namelijk niet gangbaar in het onderwijs en dus erg innovatief, vonden zij. De minor sluit daadwerkelijk aan op digitale ontwikkelingen in de juridische sector doordat samen met partners uit de branche is gekeken naar waar de praktijk behoefte aan heeft.
De minorstudenten leren bijvoorbeeld ondernemen en adviseren binnen het legal tech-werkveld door vanuit hun eigen fictieve startup te werken aan opdrachten, die zijn versterkt door opdrachtgevers uit de juridische sector. Op deze manier kweekt de opleiding juristen die fit for the future zijn. Precies waarvoor de Innovative Legal Education Award in het leven is geroepen; om dit soort initiatieven te belonen.
Blij met erkenning
Wanneer de HvA’ers terugblikken op hun triomf, overheerst nog steeds een gevoel van tevredenheid over de erkenning van hun noeste arbeid. Mafi: “Als hbo-rechten zetten wij al langer in op innovatie omdat dit steeds relevanter wordt voor de praktijk. Het is mooi als externen – de juryleden – dat herkennen en waarderen. Het is een bevestiging dat we goed en innovatief bezig zijn; dat we ertoe doen en gezien worden.” Ook Visser blikt op die manier terug op het bemachtigen van de award. De minorcoördinator noemt de prijs ‘eer naar werk’.
Vanwege de coronapandemie ontvingen de winnaars de award vorig jaar niet tijdens het bekende GZL-galafestijn, maar op video bij Loetje aan ’t IJ in Amsterdam. Ietwat teleurstellend voor Visser en Mafi, maar vanwege de online verspreiding van het beeldmateriaal ontvingen zij wel veel reacties op hun winst.
“De video is gedeeld op de communicatiekanalen van de HvA. Daarop ontvingen we veel leuke reacties van collega’s,” vertelt Visser. “Buiten onze eigen organisatie heeft de winst, denk ik, vooral de samenwerking met bestaande partners uit het werkveld versterkt. En ook de reacties van kennissen en vrienden, die actief zijn in de juridische branche, gaven een goed gevoel. Zij zijn bekend met de Gouden Zandlopers, en beaamden dat de award een serieuze prijs is, die we niet zomaar hebben gewonnen.”
Innovatieve lijn voortzetten
De HvA zet de lijn van innovatief onderwijs voort en de awardwinst dient daarbij ter inspiratie, vertellen Mafi en Visser. De winnaars – de bekroonde deskundigen – hebben in opdracht van de hogeschool zelfs een video gemaakt voor hun collega’s om te inspireren tot innoveren. Daarin zetten ze hun eigen ervaringen met innovatief onderwijs uiteen, vertellen ze wat ze hebben geleerd, en wat de do’s en don’ts zijn.
Verder is Visser inmiddels ook jaarcoördinator van de master Legal Management; de master waarvan Mafi opleidingsmanager is. Volgens Visser omdat Mafi en hij binnen de HvA nu als dé innovatietandem gezien worden. Voorlopig houden de GZL-winnaars zich dus nog bezig met innovatief onderwijs. “Dat houdt ook niet op; het is een ongoing process. Persoonlijk vind ik dat het mooie eraan,” sluit Mafi af. “De prijs was voor mij vooral ook een bevestiging om door te gaan; om dingen in de toekomst nog beter te doen en uit te voeren.”
Geïnspireerd geraakt om een onderwijsinitiatief in te dienen voor de Innovative Legal Education Award? Dit kan nog tot en met woensdag 30 juni. Kijk op www.goudenzandlopers.nl voor alle informatie en de nominatieformulieren of lees waar de jury in het bijzonder op zal letten. De uitreiking van de Gouden Zandlopers 2021 vindt plaats op donderdag 4 november in Amsterdam.