Tot eind juni kunnen nominaties ingestuurd worden voor de Gouden Zandlopers 2021. Tijdens deze periode belichten de juryleden de verschillende prijzen. Christ’l Dullaert kijkt uit naar de kandidaten voor de Access to Justice-, Young Talent- en Oeuvre-award.
Jurylid Christ’l Dullaert is voormalig advocaat en bedrijfsjurist, en directeur van Le Tableau; een recruitmentbureau voor interim-advocaten en notarissen. Ze steekt allereerst van wal over de Access to Justice-award.
Toegang tot het recht
“Ik vind de Access to Justice-award een noodzakelijke prijs. Tegenwoordig is voor een hoop mensen het recht namelijk moeilijk bereikbaar,” zegt Dullaert. “Kijk naar de toeslagenaffaire: voor de getroffen burgers was het lastig om advocaten te vinden die hen langdurig wilden bijstaan.
Op de sociale advocatuur is namelijk jarenlang bezuinigd. Als advocaat red je het – met zulke complexe juridische materie – gewoon niet met een standaardvergoeding van de rechtsbijstand. Dat is geen doen, terwijl advocaten van levensbelang zijn in zo’n situatie.”
Door het belang van de prijs kijkt Dullaert halsreikend uit naar de inzendingen voor de Access to Justice Award. Daarbij spreekt het ‘brede karakter’ van de award haar aan.
“Juristen die werken voor een traditioneel kantoor – dat wellicht helemaal niet zo toegankelijk is – maar zich daarnaast inzetten voor een goed doel, komen bijvoorbeeld in aanmerking. Een voorbeeld daarvan is de winnaar van vorig jaar; Irma van den Berg. Zij werkt bij een kantoor dat gespecialiseerd is in vastgoed, maar daarnaast zet ze zich in voor Lawyers for Lawyers. Op zulke combinaties wil ik letten als jurylid.”
Jonge docenten en overheidsjuristen
Een andere prijs die Dullaert aanspreekt is de Young Talent Award. Minder noodzakelijk in haar ogen, maar vooral “ontzettend leuk”. “Er loopt veel jong talent rond dat indrukwekkende dingen onderneemt. Het is daardoor een van de awards waarbij het erg moeilijk kiezen is voor de jury,” vult ze aan.
Als jurylid let Dullaert daarom op een aantal zaken. “Als een jong persoon bij een advocatenkantoor zijn werk doet en daarin uitblinkt, is dat nog geen Young Talent,” vertelt ze. “Als je wordt aangenomen voor een baan, word je immers geacht je werk goed te doen. Nee; jonge talenten onderscheiden zich door ook naast hun werk het een en ander te ondernemen. Daarnaast zou ik het leuk vinden als er mensen worden genomineerd van buiten de advocatuur. Bijvoorbeeld juristen bij de overheid of junior docenten aan universiteiten. In het laatste geval kan het dan interessant zijn wat hij of zij heeft gedaan, buiten de standaard werkzaamheden, om studenten te binden aan zijn of haar vak in deze coronatijden – waarin alles op afstand gebeurt.”
Een voorbeeldfunctie
Tot slot is de Oeuvre Award een van Dullaert’s favoriete Gouden Zandlopers. Waarom? “Het is mooi om mensen die lang werkzaam zijn in de juridische wereld te waarderen voor hetgeen ze tijdens hun carrière hebben bereikt,” stelt ze. “Daarbij letten we erop dat de winnaar op meerdere manieren zijn of haar sporen heeft verdiend in de sector. De kunst is namelijk om – als je decennia actief bent in de juristerij – betekenisvol je werk te blijven doen. Wij zoeken mensen die in hun loopbaan buiten hun comfortzone zijn gestapt; die bijvoorbeeld zijn geswitcht naar een totaal ander juridisch domein, of internationaal zijn gaan werken.
Verder moet de winnaar echt een voorbeeldfunctie hebben. Daarmee bedoel ik: deze persoon heeft zijn nek ergens voor uitgestoken en langdurig moeilijk werk gedaan. Denk aan een bepaalde bestuursfunctie voor een goede zaak – zoals meer diversiteit of vrouwen aan de top -, wat vaak niet zonder risico is en ook het privéleven beïnvloedt,” sluit Dullaert af.
Nomineren voor de Gouden Zandlopers 2021 kan in negen categorieën en is mogelijk tot 30 juni 2021. Kijk op www.goudenzandlopers.nl voor een overzicht van alle awards en de nominatieformulieren om in te zenden. De zestiende uitreiking van de Gouden Zandlopers staat gepland voor donderdag 4 november in Amsterdam.