De Gouden Zandlopers 2020 ontsnappen niet aan de tentakels van Covid-19. De pandemie heeft de prijsuitreiking noodgedwongen in een nieuw jasje gestoken, maar dit leidt ook tot een geheel nieuwe prijs: de Resilience Award. Waarom? En wie maken er aanspraak op?
Jaap Bosman, jurylid en strategy consultant in de juridische sector, weet piekfijn uit te leggen waarom de Resilience Award in het leven is geroepen en toegevoegd wordt aan het bestaande scala van prijzen. “Nadat het virus uitbrak en de uitreiking in maart was afgelast, hielden we juryberaad. Daarbij rees de vraag: hoe relevant zijn de awards nog? Ze waren immers bedoeld voor prestaties in 2019,” vertelt hij. “De kandidaten hebben echter toentertijd gepresteerd en verdienen gewoon hun prijs. Daarbij heb ik wel gepleit dat we de huidige situatie móéten erkennen en onderkennen.”
Ergo: het bestaansrecht van de Resilience Award. Bij het huidige prijzenarsenaal komt ere toe, wie ere toekomt. Maar is er oog voor de wereld na de pandemie. Bovendien past de nieuwe onderscheiding perfect binnen de filosofie van de Gouden Zandlopers, volgens Bosman. “De prijzen zijn voor hen die een visie hebben op het juridische vak. Wij vinden dat dit het ultieme moment is om dat te laten zien. De Resilience Award is voor een bedrijf, kantoor, onderwijsinstelling of persoon met fundamentele ideeën over de nieuwe realiteit en toekomst; de wereld na corona.” De jury is daarom op zoek naar initiatieven of initiatiefnemers die beseffen dat ‘alles wat ze deden tot en met maart herzien moet worden’, die dus met fundamentele aanpassingen bezig zijn.
Voor de volle breedte van het vak
Vandaar dat de nieuwe prijs niet bedoeld is voor een kantoor dat een tiental coronawebinars de wereld in slingerde voor marketingdoeleinden, of voor een bedrijf dat enkel omzet heeft weten te draaien in deze crisistijden. “Nee,” stelt Bosman. “We zoeken naar organisaties of personen die zichzelf in korte tijd opnieuw hebben uitgevonden. Die de kern van wat zij doen op een nieuwe manier invullen.” Bosman dagdroomt: “Als kantoren nog maar een bezetting hebben van 30%, is er dan een initiatief dat toch samenhorigheid creëert? Of dat rechtenstudenten en eerstejaars advocaat-stagiairs goed begeleidt in tijden van social distancing? Zijn er nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, al dan niet ondersteund door technologie?”
Volgens Bosman is de Resilience Award voor “de volle breedte van het vak”: zo maken zowel advocatenkantoren als de rechtspraak en het onderwijs er aanspraak op. “Ik hoop vooral op inspirerende initiatieven,” vult hij aan. “Die zich in deze moeilijke tijd concentreren op kansen en mogelijkheden. Die niet bij de pakken neerzitten.” Bosman sluit af met een laatste voorbeeld: “Veel kantoren zijn gestopt met recruitment door de crisis. Normaal kost de war for talent bakken met geld. Degene die er nu toch in slaagt om iets te organiseren om studenten te werven, zit op de eerste rang en kan goedkoper kiezen uit de allerbesten.”
De juridisch strateeg denkt dan ook dat de jongste award zomaar de belangrijkste prijs kan worden van de Gouden Zandlopers 2020.
De Resilience Award is bedoeld voor initiatieven die vanaf half maart zijn ontwikkeld. De inzendtermijn loopt tot 15 juli. Meer informatie over deze prijs vindt u hier en nomineren kan via deze pagina.