De spanning neemt toe. Nog een ruime week kunnen de beste en meest impactvolle initiatieven en personen uit het juridische werkveld worden genomineerd voor de Gouden Zandlopers 2024. Jurylid Kirsten Maes vertelt waar zij op let.
Kirsten Maes is sinds 2015 als advocaat werkzaam bij Van Benthem & Keulen en is gespecialiseerd in het contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht. Naast haar werkzaamheden als advocaat, is Kirsten verbonden aan de Universiteit Utrecht als universitair docent en onderzoeker. Aan dezelfde universiteit is Kirsten op 30 oktober 2020 gepromoveerd op het proefschrift over ‘Secundaire aansprakelijkheid’. Ook publiceert Kirsten regelmatig wetenschappelijke artikelen en is zij spreker tijdens lezingen en congressen. Kirsten treedt met haar kennis over het aansprakelijkheidsrecht bovendien regelmatig op als expert in de media, waaronder als hoofdgast in Dr. Kelder & Co en in de uitzendingen van het RTL Nieuws en EditieNL (RTL4). In 2020 werd Kirsten uitgeroepen tot ‘Mr. van de week’ en in 2021 was Kirsten ‘runner-up’ voor de Young Talent Award.
Het vak van advocaten en juristen heeft altijd maatschappelijke impact. Hoe hoop jij dat terug te zien in de inzendingen voor de Gouden Zandlopers?
“Vorig jaar was het al inspirerend om te zien welke initiatieven er door kantoren en organisaties werden genomen in het kader van ESG, innovatie – legal tech in het bijzonder – én niet in de laatste plaats ten behoeve van een gezond werkklimaat. We zagen daarin een groot verschil met vorig jaar, en dat markeert denk ik dat de ontwikkelingen op de genoemde onderwerpen ook in het juridisch speelveld (nu echt) haar weerslag hebben gevonden. Maar: er is altijd ruimte voor verbetering, dus hopelijk zien we op de genoemde thema’s terug dat er een verdiepingsslag gemaakt is en dat mooie initiatieven op papier nu ook echt haar uitwerking in de praktijk hebben gevonden.
Hoe zit dat eigenlijk met jouw eigen werktijden en dat gezonde werkklimaat binnen de advocatuur?
“Haha. Ik werk wel hard, ja: het is geen 9-tot-5-baan. Tegelijkertijd kan ik mijn werkdagen goed zelf indelen. Zo zorg ik dat ik genoeg en op tijd thuis ben voor mijn tweeling van anderhalf.
Bovendien zagen we binnen de inzendingen de afgelopen jaren al – onder andere gestuurd door de wens van de nieuwe generatie – dat er juist ook binnen de advocatuur veel aandacht is gekomen voor ‘normalere werktijden’ en een gezond werkklimaat. Vorig jaar constateerden we al dat, ten opzichte van het jaar ervoor, de initiatieven op onder meer dit onderwerp veel concreter waren en ook veel duidelijker was wat de precieze impact was binnen het kantoor of de organisatie. Ik ben uiteraard heel benieuwd naar de verdiepingsslag die dit jaar op deze thema’s is gemaakt.”
Waar let jij speciaal op bij de beoordeling van inzendingen?
“Dan denk ik aan twee dingen, en daarin zit ook bijna een advies besloten. Allereerst zien we als jury natuurlijk graag dat goed en concreet inzichtelijk wordt gemaakt hoe de initiatieven en concepten in de praktijk hun weerslag krijgen en hoe zij écht het verschil maken. In het verleden zagen we nog wel eens dat een initiatief op papier heel mooi omschreven was, maar dan konden we er toch onze vinger niet goed op krijgen wat nou de daadwerkelijke praktische uitwerking was. Als inzenders dat concreet kunnen maken, hebben ze bij mij een streepje voor.
Datzelfde geldt eigenlijk voor personen die worden genomineerd, bijvoorbeeld voor de Young Talent Award. Het is echt fantastisch om te zien hoeveel inzendingen we krijgen en hoe mooi die genomineerden worden omschreven door de voordrager. Maar waarmee een nominatie er écht uitspringt voor de jury, is als ook concreet gestaafd wordt hoe en waarmee de genomineerde zich dan precies onderscheidt van zijn of haar ‘peergroup’.
Vanuit mijn eigen achtergrond als wetenschapper en als genomineerde voor de Young Talent Award draag ik academische inzendingen uiteraard een warm hart toe. Maar ach, dat geldt inmiddels eigenlijk ook voor de andere onderwerpen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de nominaties voor de Acces to Justice Award van de afgelopen jaren, dan zaten daar ook altijd initiatieven bij die me hebben verrast en geïnspireerd.”
Jij weet zelf hoe het is om als genomineerde op het podium te staan. Wat heeft jou dat gebracht en waarom zijn de Gouden Zandlopers juist ook voor andere jonge advocaten en juristen van belang?
“Ik kan uit ervaring spreken dat een nominatie niet alleen heel eervol is, maar dat het je ook echt als expert op de kaart zet met datgene waarmee je bezig bent. Zo hebben de Gouden Zandlopers er onder meer aan bijgedragen dat ik veel word gevraagd in de media en als spreker op bijvoorbeeld congressen.
Ik was 28 toen ik werd genomineerd. Toen was ik net gepromoveerd, naast mijn werk als advocaat. Ik had er dus al best wat meters opzitten, maar was – en ben – nog relatief jong. De nominatie heeft me zeker geholpen om uit te dragen dat je jong én deskundig mag zijn, en je dus ook als zodanig kunt profileren. Ik hoop de nieuwe generatie advocaten en wetenschappers met veel kennis op een bepaald gebied, ook aan te sporen om zich sneller uit te spreken en als expert te (durven) presenteren.”
Het traject van nominaties en awardshow vraagt een behoorlijke tijdsinvestering van de juryleden. Waarom vind jij het de moeite waard en waar kijk je het meest naar uit?
“Die is het meer dan waard! Het is weer een eer om dit jaar onderdeel uit te mogen maken van de gerenommeerde jury. Er zijn dit jaar weer drie nieuwe juryleden, die een fantastische staat van dienst hebben. Het is een ontzettend mooie groep.
De scherpe discussies op de jurydagen zijn de afgelopen jaren inhoudelijk interessant, maar voor mij persoonlijk ook blikverbredend, juist omdat we vanwege de verschillende achtergronden soms andere perspectieven hebben. Daarnaast blijft het een voorrecht om een kijkje in de keuken te krijgen van al die kantoren en organisaties en te zien welke verschillende initiatieven er al worden genomen. Je bent na een jaar jureren weer helemaal ‘up to date’.
Tot slot is het natuurlijk inspirerend, al die gemotiveerde en getalenteerde mensen en concepten die echt vooruitgang kunnen betekenen in onze toch wat conservatieve beroepsgroep. En het zet je zelf ook weer aan het denken hoe jij jouw steentje daaraan kan bijdragen. En ik hoop natuurlijk dat de Gouden Zandlopers op meer mensen en organisaties zo’n effect hebben.”
Lees ook de interviews met de andere juryleden:
- Juryvoorzitter Gouden Zandlopers: Dit zijn de Oscars van de juridische wereld
- Douwe Groenevelt over de Gouden Zandlopers: ‘Het laat zien dat je wordt gezien en gewaardeerd’
- Gouden Zandloper-jurylid Mirjam van der Sluis: ‘Deze turbulente tijden vragen om samenwerking’
- Jong talent en diversiteit: Mo Almarini over de toekomst en de Gouden Zandlopers.