Internationale energiebedrijven zijn van plan de komende jaren in Europa te investeren, zo blijkt uit een onderzoek van CMS naar M&A in de energiesector en de bijbehorende kansen en uitdagingen voor dealmakers. Laatstgenoemden wedijveren met elkaar om nieuwe dealkansen, aldus het rapport.
Het onderzoeksrapport ‘Time for transition: Energy M&A 2022‘ is dinsdag gepubliceerd en is onder meer gestoeld op een rondvraag bij twintig mondiale energiebedrijven die de afgelopen twee jaar bij een M&A-transactie betrokken zijn geweest. Het onderzoek volgt op een sterk M&A-jaar. In 2021 steeg het dealvolume met een kwart ten opzichte van 2020, en lag daarmee op het hoogste niveau sinds 2006. Dit terwijl de dealwaarde met 33 procent steeg tot zo’n 119 miljard euro.
Energietransitie motivatie voor M&A
Bijna twee derde van de bevraagde bedrijven geeft te kennen de komende drie jaar een deal te willen sluiten in Europa. Daarnaast blijkt dat de beschikbaar gestelde gelden van de Europese Unie, die de schade door de coronapandemie moeten herstellen, nieuwe investeerders aantrekt. Voor dealmakers betekent dit dat ze met elkaar wedijveren om nieuwe kansen, stelt het onderzoek, en daarnaast oude mogelijkheden afstoten indien deze niet meer binnen de bedrijfsstrategie passen.
Munir Hassan, het in Londen gevestigde hoofd van de CMS energy & climate change group, over de onderzoeksresultaten: “2021 heeft een enorme hoeveelheid transacties in de energiesector opgeleverd, met name in de subsector elektriciteit en transmissie, en het komende jaar wordt waarschijnlijk net zo druk. De energietransitie is ongetwijfeld de belangrijkste motivatie voor fusies en overnames in de sector en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven.”
Desinvesteren prevaleert
Uit het onderzoek blijkt ook dat desinvesteringen gaan prevaleren: ongeveer een derde van de ondervraagde bedrijven stelt activa of dochterondernemingen te willen verkopen, en 25 procent overweegt zo’n acquisitie. Twintig procent stelt zowel desinvesteringen als acquisities te willen doen. Daarnaast verwachten de respondenten een recordaantal ‘koopjes’ aankomend jaar. Een meerderheid van 55 procent verwacht zelfs dat deze ‘ondergewaardeerde doelen’ de belangrijkste drijfveer worden voor M&A.
Verder stelt het rapport onder meer dat de bedrijven zijn verdeeld over de manier waarop corona hun activiteiten heeft beïnvloed. Veertig procent van de deelnemers zegt door de pandemie minder deals te willen maken, terwijl 50 procent de dealmaking spirit heeft weten te behouden. Desalniettemin blijft de coronapandemie de grootste zorg voor potentiële dealmakers, en noemt 45 procent van de respondenten het als een potentiële blokkering. Daarentegen verwacht 55 procent een toename van het aandeelhoudersactivisme na de pandemie.
Tot slot: ESG – environmental, social and corporate governance – raakt in een stroomversnelling, volgens het rapport. Zeven van de tien respondenten verwacht de komende drie jaar een toename van het ESG-onderzoek bij deals. CMS noemt dit ‘misschien niet verwonderlijk gezien de stortvloed aan nieuwe regelgeving rond ESG’.