In opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand onderzoeken innovatie-experts onder de naam Project Perspectief hoe sociaal advocatenkantoren hun werkprocessen kunnen verbeteren. De initiatiefnemers zijn daarom op zoek naar kantoren die hierover actief mee willen praten.
‘De sociale advocatuur staat onder druk. De vraag naar rechtsbijstand neemt toe, terwijl de beroepsgroep sociaal advocaten slinkt,’ schrijft legal tech-expert en Advocatie-columnist Jeroen Zweers op LinkedIn. Hij is projectleider van Project Perspectief. ‘Samen met (sociaal) advocaten en partners uit de keten (waaronder VSAN, NOvA en MfN, red.), zoekt de Raad voor Rechtsbijstand naar duurzame oplossingen voor het stelsel.’
“We willen niets afdoen aan de discussie over de vergoedingen voor sociaal advocaten,” licht Zweers desgevraagd toe. “We willen simpelweg onderzoeken wat innovatie-experts uit de grootzakelijke advocatuur, zoals ikzelf, kunnen betekenen voor sociaal advocaten. Kijken of er ruimte is voor procesverbetering; welke lessons learned ook voor hen bruikbaar zijn. Daar is de sector ook bij gebaat.”
Op zoek naar tien kantoren
Voor het initiatief is Project Perspectief op zoek naar tien kantoren uit de sociale advocatuur die willen meedenken over verbeteringen en innovaties voor hun werkprocessen. Dit om het werk van sociaal advocaten efficiënter en toekomstbestendiger te maken op kantoorniveau, maar ook sectorbreed. De expert en twee andere door de wol geverfde innovatiespecialisten, te weten Jantine de Jong en Koen van Jaarsveld, zullen samen met deze kantoren ‘de knelpunten uit het werkveld verkennen en kansen voor verbetering identificeren’.
Zweers verduidelijkt: “We zullen interviews afnemen bij de deelnemende kantoren. Daarmee doen we een soort quick scan van hun werkprocessen. Waar ervaren de advocaten, en wellicht ondersteunend personeel, pijnpunten? Welke processen duren het langst? Zijn er manieren te bedenken om deze te versnellen of verkorten? We zullen ons focussen op de laagdrempelige werkprocessen, en kijken of daar winst valt te behalen.”
De innovatie-experts geven vervolgens adviezen voor procesverbetering aan ieder participerend kantoor, maar presenteren ook de rode draad – een algemeen advies – aan de hele groep middels een workshop. Daarnaast worden ook de Raad voor Rechtsbijstand en de betrokken ketenpartners van aanbevelingen voorzien. Zweers benadrukt daarbij tot slot dat dit niet per se technologische oplossingen hoeven te zijn.
Wilt u meedoen aan Project Perspectief? Dan kunt u zich uiterlijk 1 november 2021 aanmelden via dit formulier.