Ook al werd zijn naam woensdag tijdens de Demmink-verhoren in verband gebracht met seksueel misbruik van minderjarige jongens, de positie van raadsheer Jan Wolter Wabeke staat momenteel niet ter discussie. Dit meldt het Gerechtshof Den Haag in een persbericht.
De naam van Wabeke werd woensdag, op de tweede dag van de Demmink-verhoren in de Utrechtse rechtbank, genoemd door getuige Leendert de Koter. Die was in 1997 als rechercheur van de criminele inlichtingendienst betrokken bij het zogenoemde Rolodexonderzoek naar kinderprostitutie en een netwerk van hooggeplaatste kindermisbruikers. Tijdens dit geheime onderzoek doken de namen op van hoge topambtenaren die betrokken zouden zijn bij seksueel misbruik. De namen van de hooggeplaatste betrokkenen zouden zijn verzameld in een rolodexkaartenbak.
Getuige De Koter verklaarde woensdag onder ede dat naast Demmink de namen van drie hoofdofficieren van justitie werden genoemd in verband met seksueel misbruik, onder wie Wabeke. De Telegraaf meldt intussen donderdag dat de AIVD jarenlang onderzoek deed naar de aanwezigheid van pedonetwerken in de top van het Openbaar Ministerie. Hierbij werden onder meer creditcarduitgaven van Wabeke en toenmalige officieren Hans Holthuis en Henk Wooldrik tegen het licht gehouden, schrijft de krant.
Dat de naam van Wabeke gevallen is in de civiele procedure, vormt voor het Haagse Gerechtshof momenteel geen reden om maatregelen te treffen. “Het enkele feit dat over een lid van de rechterlijke macht een negatieve uitlating in de publiciteit komt, kan geen aanleiding vormen om zijn positie ter discussie te stellen. Immers, dan zou ieder lid van de rechterlijke macht op elk moment ‘aangeschoten wild’ kunnen worden. Het bestuur ziet geen enkel aanknopingspunt voor enige maatregel jegens betrokkene.”
In totaal worden er deze maand negen getuigen gehoord in een civiele procedure gestart door stichting De Roestige Spijker. Die wil bewijs verzamelen voor seksueel misbruik van minderjarige jongens door voormalig topambtenaar van justitie Joris Demmink. De civiele procedure staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie begin dit jaar is gestart.