Gerechtsdeurwaarders willen de coronaschulden bij bedrijven innen, namens de Belastingdienst. Dat schrijft Accountancy Vanmorgen.
Ruim 90.000 bedrijven lopen achter met het terugbetalen van hun coronaschuld. Als gevolg van personeelsgebrek heeft de Belastingdienst moeite met het innen van de circa 14 miljard euro die nog openstaat. De gerechtsdeurwaarders zouden deze taken net zo professioneel kunnen uitvoeren, schrijft Accountancy Vanmorgen.
Rechtssysteem niet schaden
Chris Bakhuis-van Kesteren, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), stelt dat de 132 gerechtsdeurwaarderskantoren kunnen assisteren bij de inning van de coronaschulden. ‘Wij kunnen de reikende hand bieden aan de Belastingdienst. Onze gerechtsdeurwaarders zijn prima opgeleid, doen dit werk dagelijks en komen al aan én achter de deur bij mensen. Het schaadt mijns inziens de geloofwaardigheid van niet alleen de Belastingdienst maar ook die van ons hele rechtssysteem. De hoogste tijd dus om met elkaar goed te gaan bekijken hoe we dit probleem efficiënt en effectief kunnen gaan oplossen’, schrijft zij in haar column op de site van de KBvG.
Eigen deurwaarders
Volgens de woordvoerder van de Belastingdienst mag de fiscus op basis van de Invorderingswet alleen werken met eigen belastingdeurwaarders. De reden? De fiscale geheimhouding. Ook daarop reageert Bakhuis-van Kesteren in haar column. ‘Waar een wil is, is een weg. Voor lagere overheden, gemeenten, innen we nu ook de belastingen via een mandaat. En het Centraal Justitieel Incassobureau heeft de inning al uitbesteed aan de gerechtsdeurwaarders. Als de Belastingdienst om tafel wil, kunnen we samen denken over een goede oplossing.’