Jonge advocaten zijn niet meer bereid om twaalf uur per dag te werken in een race naar de top. Ook in de grote kantoren in de Londense City doet het woord work-lifebalance zijn intrede, zo schrijft The Guardian.
De dood van Vanessa Ford, een partner bij Pinsent Masons was voor velen een eye-opener. Zij werkte aan een prestigieuze deal en maakte daarvoor lange dagen. De prijs die ze betaalde was een acute mentale crisis. In september 2023 kwam zij om het leven toen ze gestrest en dronken een rangeerterrein opliep en werd geraakt door een trein.
Lees ook: Overlijden van Britse partner van Pinsent Masons roept discussie op over balans werk/privé
Hulpvraag stijgt
Ford is zeker niet de enige die letterlijk verzuipt in het werk, schrijft The Guardian. Vorig jaar nam het aantal mensen dat om hulp vroeg bij de hulporganisatie LawCare toe met 14 procent. De organisatie, die zich specialiseert in mentale hulp voor de juridische professie, bood emotionele steun aan 633 mensen voor stress, angstaanvallen en slachtoffers van pesten op de werkvloer.
Risicogroep
Volgens LawCare zijn juristen een risicogroep voor burn-out. Stress door de lange werkdagen en de grote druk die binnen de kantoren op hen wordt uitgeoefend, zijn de belangrijkste redenen voor advocaten om de hulplijn te bellen. Een advocaat die anoniem wil blijven, vertelde The Guardian dat de urennorm in zijn kantoor de laatste jaren is verhoogd. Hij moet nu 1700 declarabele uren schrijven en is daarnaast verantwoordelijk voor business development.
Lees ook: M&A-advocaat Thédoor Melchers over innovatie en het DNA van de Zuidas
Jonge generatie vertrekt
Ondanks de hoge salarissen – in de City is een startsalaris van 150.000 pond geen uitzondering – zijn veel jongeren niet meer bereid om hun hele leven in dienst te stellen van de heilige graal: partner worden. Laura Empson, managementprofessor aan de London’s Bayes Business School, zegt: “Gen Z wil niet zo werken. Er zal waarschijnlijk ook verandering komen als gevolg van kunstmatige intelligentie. Technologie zal veel van de taken uitvoeren die momenteel door junior advocaten worden uitgevoerd, wat betekent dat er minder nodig zullen zijn.”
Balans tussen werk en privé
James Lavan, directeur van wervingsbureau Buchanan Law, zegt: “Sinds de pandemie zijn mensen zich meer bewust van de balans tussen werk en privé. Wij spreken met ongeveer vijfhonderd advocaten per week. Het aantal dat niet voor partner wil gaan, neemt steeds meer toe. Mensen zeggen: ‘Ik heb die stress niet nodig in mijn leven.’ Advocaten gaan nu naar advocatenkantoren en zeggen: ‘Ik doe dit twee of drie jaar en ga dan iets anders doen, met een betere balans tussen werk en privé.’”