De gemeenteraad van Den Haag heeft eind vorige week een motie aangenomen om de raamovereenkomst met Pels Rijcken niet te verlengen. De gemeente Den Haag is hiermee de eerste belangrijke overheidsklant die als gevolg van het fraudeschandaal openlijk afscheid neemt van het advocatenkantoor.
De gemeente Den Haag was bovendien zelf een van de gedupeerden van de fraude door oud-notaris Frank Oranje. Door zijn toedoen liep de gemeente in 2007 ongemerkt 40.000 euro aan rente-inkomsten mis. Pels Rijcken heeft dit bedrag afgelopen zomer terugbetaald, zoals ook tal van andere gedupeerde cliënten inmiddels zijn gecompenseerd.
De motie om voorgoed te breken met Pels Rijcken werd ingediend door gemeenteraadslid Ralf Sluijs, namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Sluijs constateerde in zijn motie dat Pels Rijcken ‘het middelpunt is van diverse ernstige (integriteits)incidenten variërend van fraude tot verhalen over een verziekte werksfeer en discriminatoir taalgebruik’.
Aangezien Pels Rijcken de gemeente bijstaat in diverse juridische aangelegenheden met en tegen Haagse burgers, bedrijven en ambtenaren, moet ‘onze juridische vertegenwoordiger boven elke twijfel verheven zijn’, schrijft Sluijs. En Pels Rijcken is dit door de diverse vastgestelde feiten niet meer.
Bovendien loopt de huidige overeenkomst tussen de gemeente en Pels Rijcken in januari 2022 af. Gegeven de omstandigheden ‘niet wenselijk deze te verlengen’, afgezien van een overgangsperiode totdat er een nieuwe huisadvocaat is gevonden. Opvallend genoeg staat er in de motie geen woord over de 40.000 euro die van de gemeente Den Haag was verduisterd.
Meer overheden twijfelen
Volgens NRC heeft Pels Rijcken in de afgelopen tien jaar ruim duizend zaken gedaan voor de gemeente Den Haag, goed voor declaraties ter waarde van 7,3 miljoen euro. Intussen is ook in de gemeenteraad van Amsterdam de vraag gerezen of de hoofdstad verder kan met het advocatenkantoor. De VVD-fractie gaf eerder deze maand te kennen ‘te willen reflecteren op de relatie met Pels Rijcken’.
Voor de Nederlandse Staat staat ook niet meer honderd procent vast dat Pels Rijcken actief kan blijven als het kantoor van de landsadvocaat, een rol die het kantoor bekleedt sinds 1969. Minister Ferd Grapperhaus liet onlangs doorsijpelen een afscheid niet langer uit te willen sluiten. Ook het bestuur van Pels Rijcken zelf houdt rekening met meer cliënt- en daarmee omzetverlies, blijkens het onlangs verschenen jaarverslag over 2020. “We trachten de zorgen van cliënten weg te nemen. In 2020 hebben zich geen significante verschuivingen In ons cliëntenbestand voorgedaan.”