Initiatiefnemer en voorzitter prof. mr. Steven R. Schuit van de Law Firm School (LFS) ziet ‘geen reden om de koers te verleggen’, nu het College van Afgevaardigden in de vergadering van vrijdag 8 februari 2008 te kennen heeft gegeven grote twijfels te hebben over de gekozen opzet van de opleiding. Schuit onthoudt zich verder van commentaar over de vergadering.
Het College van Afgevaardigden besprak het plan van de Algemene Raad om ook andere aanbieders van onderwijs – waaronder de LFS – in delen van de Beroepsopleiding toe te staan. Het gaat daarbij om de procesrechtelijke vakken. Gedragsrecht, tuchtrecht en vaardigheden zouden volgens de Algemene Raad in beginsel wél volledig onder de hoede van de Orde moeten blijven vallen, evenals de examinering van alle vakken.
Angst voor eigen opleiding
Het College van Afgevaardigden vreest dat de Beroepsopleiding financieel in gevaar komt door externe aanbieders als de LFS. Bovendien zou de opleiding afbreuk doen aan de cohesie binnen de balie, nu deze enkel en alleen voorziet in onderwijs aan stagiaires van de veertien deelnemende grote kantoren.
Zuid As drijft verder af
Intussen lijkt de segregatie tussen de Zuidas en de rest gewoon verder te gaan. Vorige week vrijdag kondigde de Vrije Universiteit Amsterdam aan te starten met de nieuwe masterrichting ‘Ondernemingsrecht aan de Zuidas’. Studenten in deze richting moeten verplicht stage lopen bij een van de deelnemende advocatenkantoren. Dat zijn: Allen & Overy, Baker & McKenzie, Boekel de Neree, DLA Piper, Freshfields, Greenberg Traurig, Houthoff Buruma, Linklaters, Loyens & Loeff, NautaDutilh, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne. Greenberg Traurig doet wel mee aan het initiatief van de VU en niet aan de LFS; bij Lovells en Norton Rose is dat andersom.