Investeringen en M&A-activiteiten binnen de Europese energiesector zullen de komende twee jaar flink stijgen, is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door Mergermarket in samenwerking met CMS. Een belangrijke reden hiervoor is de naderende deadline voor netto-nul emissies in 2030.
Voor het onderzoek, genaamd European Energy M&A and Investment Outlook 2024, ondervroeg Mergermarket dertig senior executives van energiebedrijven en private equity firma’s gevestigd in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Zij werden ondervraagd over hun verwachtingen voor M&A en investeringen in de Europese energiesector. Het hieruit volgende rapport benadrukt dat het sluiten van deals een essentiële rol zal spelen in de transitie naar duurzame energie voor de rest van dit decennium.
Het rapport staat ook stil bij internationale factoren die van invloed op de M&A-markt kunnen zijn. Zo waren veel mensen bezorgd dat toen Rusland Oekraïne binnenviel, dit ervoor zou zorgen dat Europa meer afhankelijk werd van fossiele brandstoffen in plaats van hernieuwbare energie. De onderzoekers stellen echter dat dit juist heeft geleid tot meer (politieke) aandacht voor energiezekerheid. Tegelijkertijd zien de onderzoekers dat internationaal investeerders bang zijn enkel te vertrouwen op olie en gas, wat ervoor heeft gezorgd dat mensen meer interesse hebben in veilige en schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.
Hoewel de totale waarde van deals in de Europese energiesector in de eerste helft van 2023 daalde tot slechts 12,6 miljard dollar, ruim de helft minder dan dezelfde periode in 2022 (29,9 miljard dollar), blijken bedrijven opvallend optimistisch te zijn. Maar liefst 87 procent van de respondenten verwacht betere vooruitzichten voor het nieuwe jaar.
Topsector
Investeerders beschouwen zonne-energie en energieopslag als de meest aantrekkelijke sectoren op de Europese markt. Maar liefst 34 procent van de respondenten noemt zonne-energie als de meest veelbelovende sector, en 70 procent plaatst deze in hun top drie subsectoren.
Volgens 41 procent van de respondenten is Zuidwest-Europa de voornaamste regio voor energie-investeringen in Europa. Deze regio, die wordt gekenmerkt door hoge zonnestraling, biedt aanzienlijke groeimogelijkheden voor zonne-energie. Hoewel zonne-energie momenteel vooral is geconcentreerd in Noord-Europese landen, maakt deze technologie gestaag zijn opmars in landen zoals Italië, Spanje en Portugal.
Cecilia van der Weijden, hoofd van de energy & climate change sectorgroep bij CMS in Nederland, stelt in het persbericht: “Ondanks de vele uitdagingen en onzekerheden op weg naar netto-nul emissies, heeft de investering in koolstofarme technologieën de afgelopen jaren gestaag voortgezet en is zelfs versneld. Regeringen hebben hervormingen aangekondigd en steun toegezegd om enkele van de belangrijkste obstakels voor de energietransitie aan te pakken, met name op het gebied van energie-infrastructuur.”
Lees hier het volledige onderzoek