In intervisies komt het vaak aan de orde: dilemma’s over financiën. Voor veel advocaten ‘zit daar wat spanning op’, zal ik maar zeggen.
De één ergert zich aan slecht betalende clienten, de ander loopt aan tegen cliënten die om korting vragen en een derde advocaat heeft moeite om zijn factuur te sturen, ook al heeft hij er wel voor gewerkt.
Interessant was de inbreng van een partner die met zijn kantoor NOW had aangevraagd en nu ‘voor lul’ stond in de media. Bij de aanvraag wist men niet dat dit algemeen bekend zou worden, maar wat deze advocaat vooral bezighield was de vraag waarom hij en zijn partners nou toch hadden besloten om die NOW aan te vragen. Immers, de financiële situatie was uitstekend en achteraf bleek het kantoor de steun ook helemaal niet nodig te hebben. Het volledige bedrag moest worden terugbetaald.
In een intervisie wordt onderzocht ‘wat er aan de hand is’ en ‘wat er achter steekt’. Om dat te ontdekken, stellen we vragen. Die vragen richten zich op ‘het eigen aandeel’ van de casusinbrenger: wat ziet die zichzelf doen, wat niet, hoe komt dat, wat heeft dat met hemzelf te maken, welk gevoel speelt daar bij, waar komt dat dan vandaan, enzovoorts. Met deze vragen ‘kijken we dus naar binnen’: inter-visie.
De korting-advocaat kwam er in de intervisie achter dat zij werd gedreven door de angst klanten te verliezen waardoor zij steeds weer over haar eigen grenzen heen ging. Ze ontdekte dat die angst werd ingegeven door de behoefte om graag te helpen en de angst om te weinig werk te hebben. Het continue over de eigen grens heen gaan, bleek in meerdere aspecten van haar leven te spelen. De financiële kwestie was slechts één uiting daarvan.
Bij de moeite-met-factuur-sturen-advocaat bleek ook een persoonlijk thema te spelen. Hij vond zichzelf ‘het niet waard’ en durfde daarom niet duidelijk te zijn over zijn honorarium, en liep daar dan vervolgens weer tegen aan bij het factureren. Het gedoe dat dat dan weer opleverde, verslechterde zijn zelfbeeld. Dit inzicht heeft de advocaat geholpen de vicieuze cirkel te doorbreken.
De NOW-advocaat kwam er achter dat hij wordt gedreven door angst in de vorm van een enorme drang naar zekerheid. Hem werden enkele open vragen gesteld die hem aan het denken zetten. Na enkele ongemakkelijke momenten kwam hij tot dit besef en verzuchtte hij: “Ik kan gewoon echt totaal niet tegen onzekerheid en als ik er nu over nadenk, speelt mij dat al jaren parten; op meerdere vlakken in mijn leven.”
Al deze advocaten kwamen in de intervisie tot heel persoonlijke inzichten waar ze wat mee ‘moeten’. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de cliënt die niet betaalt of om korting zeurt. Alles draait om jezelf 😉.
Heb jij jouw intervisie-uren al gemaakt? Schrijf je makkelijk, eenvoudig en flexibel in via onze agenda. Tot snel in één van onze intervisies!
Bio Tjeerd Poot
Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.