Strafrechtkantoor Ficq & Partners heeft verbolgen gereageerd op ‘een aanval van het Openbaar Ministerie op meerdere advocaten’. Aanleiding is een nieuw proces-verbaal in de Marengo-zaak, waarin staat dat meerdere advocaten vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi.
Volgens de nieuwe stukken van het OM – die afgelopen weekend door meerdere media zijn ingezien of verkregen – kwam er via versleutelde berichten nog vertrouwelijke informatie uit strafdossiers bij gearresteerde verdachten terecht, terwijl zij nog in alle beperkingen zaten. Dit betekent dat zij enkel contact mogen hebben met hun advocaat.
In enkele berichten van diverse personen uit de organisatie van Ridouan Taghi zijn verdachten onder meer onder druk gezet om over te stappen naar andere advocaten. Het Parool citeert in een artikel van afgelopen weekend uitgebreid hoe verdachten van hogerhand wordt opgedragen om vooral Nico Meijering en zijn collega’s van Ficq & Partners in de arm te nemen, omdat dit kantoor al diverse grote liquidatiezaken heeft gedaan. Ook strafrechtadvocaat Khalid Kasem wordt in het proces-verbaal beschuldigd van lekken; hierover schreef het AD al eind mei dit jaar.
Bij Ficq & Partners staan vijf advocaten verdachten bij in het megaproces. In een gezamenlijke verklaring spreken Nico Meijering, Christian Flokstra, Leon van Kleef, Bénédicte Ficq en Juriaan de Vries van ‘de zoveelste aanval van het Openbaar Ministerie op de strafrechtadvocatuur’. Volgens hen heeft het OM zelf ook al vroeg onderzoeksinformatie naar buiten gebracht, bijvoorbeeld in persberichten over verrichte aanhoudingen.
“Vanwege onze wettelijke geheimhoudingsverplichting kunnen wij niet inhoudelijk reageren op de PGP-berichten. Het OM weet dat ook,” schrijven zij. “Desondanks kiest het OM er voor deze PGP-berichten rauwelijks aan de stukken toe te voegen en daar een suggestieve en schadelijke duiding aan te geven in een proces-verbaal. Dit proces-verbaal is vervolgens ruim verspreid. Daarbij is nagelaten betrokkenen in de gelegenheid te stellen een standpunt in te nemen. Ook is geen klacht ingediend tegen betrokken advocaten bij de Deken. Wij hebben deze werkwijze eerder gezien in soortgelijke zaken.”
Veel ‘suggesties en conclusies’ zijn daarbij volgens de advocaten aantoonbaar onjuist. “Dat begint al bij het feit dat mr. Meijering op geen enkele wijze betrokken is geweest bij de rechtsbijstand door ons kantoor in de zaak 26Koper.” Het kantoor wil graag het gesprek aan met deken Henrichs van de Amsterdamse Orde van Advocaten ‘om onder de vereiste vertrouwelijkheid een nadere toelichting te geven’.
In het proces Marengo staan naast hoofdverdachte Ridouan Taghi nog zestien medeverdachten terecht op verdenking van meerdere liquidaties en plannen hiertoe. Deze week vinden er nieuwe inleidende zittingen plaats in de zaak.